Teadlased: Põhja-Korea järsu meelemuutuse taga võib olla tuumakatastroofi oht

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidifoto Põhja-Korea Punggye-ri tuumapolügonist.
Satelliidifoto Põhja-Korea Punggye-ri tuumapolügonist. Foto: Airbus Defense & Space/38 North/Pleiades CNES/Spot Image / AP / Scanpix

Maa-aluse tuumarelvade katsepolügoni kokku kukkumine võib tähendada tuumasaastet ja edasised katsetused tähendaksid juba tõelist keskkonnakatastroofi, teatasid Hiina geoloogid.

Möödunud nädalal toimunud Põhja- ja Lõuna-Korea kohtumisel toimunud ootamatult järsule pingelangusele võib olla seni vaka all hoitud, ent paljudele inimestele eluliselt ohtlik põhjus. Nimelt näitab grupp Hiina Teaduste Akadeemia geolooge peagi teadusajakirjas Geophysical Research Letters, et 2017. aasta septembrikuus toimunud tuumakatsetuses purunes nii Punggye-ri tuumapolügon kui ka selle kohal olev mägi, teatas Associated Press.

Nagu teada, vabaneb tuumarelvade plahvatusel tohutus koguses energiat ja soojust ning tugevale maa-alusele lõhkamisele ei pruugi geoloogilised struktuurid lihtsalt vastu pidada. Et just nii võis juhtuda 3. septembril toimunud 100-kilotonnise plahvatuse tagajärjel, viitab tõsiasi, et 8 ja pool minutit pärast plahvatust fikseerisid seismomeetrid 6,3-magnituudilise maavärina, millele järgnesid veel neli nõrgemat järeltõuget.

Kuna värinate epitsenter asub piirkonnas, kus maavärinaid esineb vaid väga harva, on selle kõige tõenäosemaks põhjuseks just võimas tuumakatsetus. Võrdluseks – Hiroshimale heidetud pommi võimsuseks oli vaid 15 kilotonni.

«Varing tegi Mantapi mäe aluse taristu tõenäoselt tuumakatsetusteks kõlbmatuks. Arvestades Põhja-Korea tuumakatsetute ajalooga, võivad edasised katsetused tuua kaasa veelgi suurema varingu, mis tekitaks arvestatava keskkonnakatastroofi,» kirjutavad teadlased ajakirjas Geophysical Research Letters.

Oma hinnangus tuginevad hiina geoloogid kogutud täpsetele seismoloogilistele andmetele ning enne ja pärast katsetusi tehtud satelliidifotodele. Tuleb välja, et senised katsetused olid tekitanud mäesse sellises koguses murranguid, et ühel hetkel ei pidanud need enam lihtsalt vastu ning ette tuli «kriitiline piir».

Erakriigi tuumakatsetused on Hiina jaoks suureks murekohaks, kuna Punggye-ri tuumapolügon asub nende piirist vähem kui 100 kilomeetri kaugusel. Varasemate katsetuste tõttu on piirkonnas läbi viidud erakorralisi evakuatsioone ja sealsed inimesed kardavad tuulega kohale kanduvat tuumatolmu. Kuigi piiril lähistelt ei ole veel tuumakatsetustest tulenevat reostust tuvastatud, kardavad Hiina ametnikud radioaktiivse materjali läbi mäepragude imbumist ja keskkonda jõudmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles