Algab maailma ajaloo suurim ekspeditsioon Antarktikasse

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thwaite'i liustiku merepoolne ots
Thwaite'i liustiku merepoolne ots Foto: NASA/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ning Ühendkuningriigi teadlased ühendavad jõud, et uurida Thwaite'i liustiku omadusi ja hääbumist Antarktikast. Viis aastat vältav projekt on suurim Antarktika uurimise missioon maailma ajaloos.

Thwaite'i liustik on umbes sama suur kui Suurbritannia ning on viimasel ajal usinalt sulanud. Võrreldes üheksakümnendate aastate keskpaigaga on liustiku sulamise määr kahekordistunud ning ainuüksi Thwaite'ilt sulav vesi vastutab 4 protsendi ulatuses maailmamere tõusu eest, vahendab BBC.

Arvutisimulatsioonid näivad viitavat, et Thwaite'i liustiku veepealne osa võib lähiajal ära murduda, tõstes globaalset mereveetaset kuni 80 sentimeetrit. Projekti juht David Vaughan ütles BBC'le, et tänaseks on Thwaite pöördumatu sulamise piiri peal. Kindlamateks hinnanguteks peab palju ulatuslikemaid vaatlusi ja mõõtmisi tegema.

Thwaite'i liustikule on plaanis saata mitme ekspeditsiooni jooksul ligi 100 teadlast kes uurivad hiigelsuure liustike kõiki aspekte alates voolukiirusest lõpetades sulamise määraga. Uurimistööks on eraldatud üle 22 miljoni euro millele lisanduvad umbes samal määral transpordikulud. Ekspeditsioonide seeria on USA Rahvusliku Teadusfondi ja Ühendkuningriigi Keskonnanõukogu koostöö ning suurim ekspeditsioon lõunamandrile pärast selle kaardistamise projekti 1940-ndatel aastatel.

Thwaite liustik saab alguse maismaa kohal, kus langenud lumi jääks kokku surutakse ning seejärel viib jääjõgi need mere kohale. Thwaite'i lõpus mere peal on selle paksuseks mitusada meetrit, kuid sulades see üha õheneb.

Anna Hogg Leedsi ülikoolist seletas, et sulamine algas pärast 2000. aastat ning liigub sisemaa poole umbes 10 kilomeetri võrra aastas. Liustikud sulavad ka altpoolt, suurendades ala kus jää vee peale toetub ning sellega tõstes ka lahti murdumise ohtu.

Lähiajal algavatel ekspeditsioonidel on kavas kasutada ka internetikultuuris teatavat furoori tekitanud kollast allvelaeva Boaty McBoatface. Selle omapärase nime pälvis allveedroon internetis korraldatud nimevõistluselt ning eesti keeli võiks teda nimetada Paat Paadinäossoniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles