Teadlased: levinud narkootikum leevendab rasket vaimset häiret (6)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootilise ecstasy tabletid, mis sisaldavad põhilise toimeaeinena metaamfetamiini MDMAd.
Narkootilise ecstasy tabletid, mis sisaldavad põhilise toimeaeinena metaamfetamiini MDMAd. Foto: Reuters/ScanPix

Narkootilise ecstasy põhilist toimeainet MDMAd saab edukalt kasutada posttraumaatilise stressihäire (PTSD) ravis, selgub värskest uuringust. Ühes psühhoteraapiaga leevendas piisavalt suur kogus MDMAd PTSD sümptomeid ulatuslikult.

Tegemist oli metaamfetamiinide hulka kuuluva MDMA meditsiinilise kasutuse uurimise katsete teise staadiumiga ehk esmaste inimkatsetega. 26 katsealusele manustati kord kuus kas 30, 75 või 125 milligrammi MDMA'd ning vaadeldi aine mõju katsealuste psühhoteraapia tõhususele. Ükski katsealune ega terapeut ei teadnud, kui suurt kogust ainet patsiendile pimekatse käigus manustati, vahendab The Guardian.

Narkootilise efekti saamiseks manustatud MDMA kogused on kuni kaks korda suuremad, kui katse käigus kasutatud kogused.

MDMA manustamisele järgnenud nädalate jooksul leevenesid nende katsealuste sümptomid, kes olid saanud suurema koguse ainet, vastavalt siis 125 või 75 milligrammi. Tähele tasub panna, et sümptomite leevenemine toimus käsikäes MDMA pikaajalise mõju ja psühhoteraapiaga.

Meditsiiniteaduse ajakirjas Lancet Psychiatry ilmunud uuring on saanud ka mõningase kriitika osaliseks. Katses ei kasutatud platseebosid. Kontrollrühm koosnes vaid neist katsealustest, kes said kõige väiksema koguse MDMAd. Samas kirjutavad eksperimendi läbi viinud teadlased eesotsas Michael Mithoeferiga töö tulemusi tutvustavas teates, et 86 protsenti katsealustest, kellele manustati 75 milligrammi ainet, näitasid tugevaid paranemise märke. Aasta pärast katse lõppu oli samuti MDMA mõju tunda. 16 patsiendil 26-st ei saanud enam täheldada PTSD sümptomeid.

PTSD võib tekkida inimestel, kes on üle elanud tugevaid traumasid, kas siis füüsilisi või vaimseid. Esmalt täheldatud Esimese maailmasõja kaevikutes pommitamisi üle elanud veteranide hulgas on PTSD tänaseks vaimse tervise kogukonna poolt tuntud häire, mis võib olla reaktsiooniks vähem dramaatilistele aga sama õõvastavatele kogemustele.

Oleks viga sellest katsest järeldada, et MDMA üksi on katsealuste tervenemise põhjuseks. Töö autorid toovad välja, et MDMA mängis rolli just psühhoteraapia hõlbustajana. MDMA omavoliline ning ebaseaduslik manustamine võib aga muid probleeme tekitada. Neli viiendiku katsealustest tõi välja, et neil esines arvatavasti aine manustamisega seoses peavalusid ning suurenenud ärevust. Seega peab ravimikatsete järgmisesse staadiumisse liikumisel olema ettevaatlik. Pärast esmase mõju kadumist võib MDMA põhjustada ajutist järsku meeleolulangust ning seega on vaimselt ebastabiilsete inimeste hulgas selle kasutamine võimalik vaid korraliku meditsiinilise järelevalve all.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles