Tarmo Soomerest saab esimese eestlasena Klaipėda Ülikooli audoktor

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Soomere on Eesti Teaduste Akadeemia president alates 2014. aastast
Tarmo Soomere on Eesti Teaduste Akadeemia president alates 2014. aastast Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Täna, 4. mail promoveeritakse Tallinna Tehnikaülikooli professor ja Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere esimese eestlasena Klaipėda Ülikooli audoktoriks. 

Tarmo Soomeret tunnustatakse väga hea koostöö ja panuse eest piirideülesesse mereteadusesse.

Klaipėda Ülikooli teadusprorektor Rita Vaičekauskaite kinnitusel on Leedu ja Eesti ajaloolis-kultuurilised suhted on väga lähedased, kuid lisaks seob kaht riiki veel üks dimensioon, mis rõhutab seda lähedust veelgi – see on Läänemeri.

Vaičekauskaite ütles: «On sümboolne, et anname audoktori tiitli just väljapaistvale mereteadlasele Tarmo Soomerele, kelle teadustöö on seotud merelainete kui fenomeni keerukuse uurimise ja mõtestamisega. Rahvatarkus räägib mütoloogilisest merejõust, samas aitavad kaasaegsed uuringud merre peidetud jõust leida nii taastuvaid energiaallikaid kui ka muid ressursse. Mereteadus on Klaipėda Ülikooli lipulaev. Professor Soomere on oma tööga märkimisväärselt panustanud Leedu mereteaduse arengusse, et saavutada tipptase ka rahvusvahelisel tasandil. Soomere teaduslikke saavutusi täiendab lisaks üsna harukordne suhtlemisoskus, mis võimaldab erinevate kultuuride, põlvkondade, isiksuste ja teadmiste ühendamist ning edendamist kaasaegse ühiskonna tuleviku ja heaolu loomiseks.»

Akadeemik Soomere sõnul on sõsarülikooli audoktoriks ülendamine ühele teadlasele suurim au: «Aga mitte kõik siin maailmas pole nii püsiv nagu audoktorite valimise traditsioon. Akadeemiline maastik on haaratud muutuste keerisesse. Radikaalselt on muutunud nii teadmiste tootmise kui ka nende kasutamise mustrid, samuti see, kuidas teadus suhestub ühiskonnaga.»

Tarmo Soomere rõhutas: «Teaduse üks olemuslik eesmärk on vaadata nii kaugele ette kui võimalik. Adekvaatse pildi tulevikust saame luua vaid perfektse mineviku tundmise ja praeguste probleemide olemuse mõistmise baasil.» Akadeemik Soomere tänas Klaipėda Ülikooli erilise tunnustuse eest ning lisas, et ennekõike on ta Eesti akadeemilise kogukonna nimel tänulik Leedu kolleegidele ühise panuse eest teadmiskesksemasse tulevikku, milles me kõik elada tahaksime.

Tarmo Soomere peab inauguratsioonikõne: «Läänemere idaosa kliimamuutuse mitmepalgelised mustrid» («Multifaceted patterns of climate change in the eastern Baltic Sea»).

2012. aastast alates on akadeemik Soomere ka Klaipėda Ülikooli külalisprofessor.

Klaipėda Ülikooli senat valis Tarmo Soomere audoktoriks 22. septembril 2017. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles