NASA katsetab kosmosereisideks mõeldud väikest tuumareaktorit

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KRUSTY reaktor.
KRUSTY reaktor. Foto: NASA

NASA arendas koos USA energiaministeeriumiga välja väikse ja suhteliselt kerge tuumareaktori, mida loodetakse kasutada Kuu ja Marsi koloniseerimisel.

Kilopower Reactor Using Stirling Technology (KRUSTY) suudab pakkuda väiksele asulale, mis võib olla näiteks uurimisbaas, 10 kilovati jagu energiat ja seda vähemalt 10 aastaks. Neli üksteisega ühendatud KRUSTY reaktorit suudaks aga energiaga toita juba väikest kolooniat.

Foto: NASA

KRUSTY reaktorid sobiks NASA sõnul eriti hästi Kuule, kus on ainult piiratud arv päikesevalgust, mida energiaallikana kasutada. Nimelt kulub Kuul ümber oma telje pöörlemiseks 28,5 Maa päeva, mis tähendab, et öö kestab Kuul kaks Maa nädalat.

Reaktori loonud inseneride sõnul on sellise energiaallika olemasolu pikemate uurimismissioonide jaoks kriitilise tähtsusega, sest kusagilt tuleb saada elamiseks voolu.

Praegune KRUSTY prototüüp kasutab tahket Uraan-235 reaktori südamikku, mis on umbes majapidamispaberi rulli suurune. Tuumas tekkinud kuumus suunatakse mööda torusid Stirlingi mootoritesse, mis konverteerivad kuumusenergia elektrienergiaks.

Nevada kõrbes tehtud katsetused on siiani olnud inseneride sõnul lubavad ja näidanud, et reaktor töötab korralikult eri keskkondades. Kõige pikemate katsetuste käigus hoiti reaktorit täiskuumusel töös 28 tundi jutti, et simuleerida Kuu missiooni.

Foto: NASA

Kuna kosmoses võib juhtuda mitmesuguseid õnnetusi, siis üritati masinat katsetuste käigus ka sihilikult saboteerida. Insenerid muutisid järsult energiatasemeid ja võtsid töökorrast välja nii üksikuid torusid kui ka Sterlingi mootoreid. Reaktor läbis edukalt kõik katsed.

Senise edu taustal plaanitakse nüüd aga reaktorile veelgi karmimaid katseid, et simuleerida kõikvõimalikke missioonidel tekkivaid olukordi. Kui KRUSTY need kõik edukalt läbib, siis võivadki tuleviku missioonid mõne endaga kaasa võtta.

Allikas: Popular Mechanics

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles