Atmosfääri CO2-sisaldus ületas järjekordse ohupiiri (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Gustav Hansson / Bildhuset / Scanpix

Viimati oli atmosfääri keskmine süsihappegaasi kontsentratsioon üle 410 ppm’i enam kui 800 000 aastat tagasi.

Vaid neli aastat tagasi ületas kasvuhoonegaasi kontsentratsioon maailmas pöördumatute muutuste lävendiks peetava 400 ppm’i piiri. Esimest korda mõõdeti 410 ppm’i ületav CO2 kontsentratsioon veidi enam kui aasta tagasi, kui Hawaii Mauna Loa observatooriumi mõõdikud näitasid numbrit 410,28. Vaid aastaga on nüüd aga ka kuu keskmine kontsentratsioon nii kõrgele jõudnud, kirjutab Business Insider.

Seejuures on aga märkimisväärne, et Antarktikas ja Gröönimaal kogutud jääproovide kohaselt oli atmosfääri CO2 tase viimati nii kõrgel ligikaudu 800 000 aastat tagasi. Kogu selle aja jooksul on kontsentratsioon kõikunud vahemikus 170 kuni 280 ppmi. Samas on ka võimalik, et viimati oli CO2 tase nii kõge koguni kaks kuni 14 miljonit aastat tagasi.

Kontekstiks – Homo sapiens arenes oma tänapäevasel anatoomilisel kujul välja tõenäoselt 200 000, äärmisel juhul 300 000 aastat tagasi ning süsihappegaasi kontsentratsiooni tõus sai alguse ligikaudu 200 aastat tagasi seoses tööstusrevolutsiooniga.

Mõistagi kaasneb kontsentratsioonide «uue normaalsusega» terve hulk probleeme, alates kliimasüsteemide sassi ajamisest, meretaseme tõusust ja ökoloogiliste seoste häiritusest ning lõpetades võimalike probleemidega inimese tajuhäirete süvenemisega.

«Teadlasena teeb mulle kõige suuremat muret see, mida nähtav tõus tegelikult tähendab. Sisuliselt jätkame täiskiirusel pretsedenditut eksperimenti oma ainsa koduplaneediga,» kommenteeris uut süsihappegaasi sisalduse taset Twitteri vahendusel kliimateadlane Katharine Hayhoe.

Arvestades, et hetkel on keskmine kontsentratsiooni tõus 2 ppm’i aastas, võime jõuda 500 ppm’i piirini juba 45 aastaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles