Teadlased: Hawaii vulkaanipurse võib kesta veel aastaid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kīlauea vulkaan.
Kīlauea vulkaan. Foto: CJMAR/USA Geoloogiateenistus/ MEGA / Scanpix

Kīlauea vulkaani raevus ei paista raugemise märke ning piirkonna elanikel ei ole lähikuudel erilist lootust oma kodudesse naasta.

Kuigi esmapilgul võiks arvata, et tegemist on vaid mööduva nähtusega, on Kīlauea tegelikult pursanud 1983. aastast saadik ning käimas on juba 62. kõrgema aktiivsusega purskamise episood. Seekordne on varasematest võimsam, kuna hõlmas endas vulkaanisisese laavakambri kokkukukkumist, mis pressis suurema koguse vedelat kivi šahtide kaudu välja, põhjustades veel ka maavärina magnituudiga 6,9, kirjutab Science Alert.

Teadlaste prognoosi kohaselt võib see aga kesta veel nädalaid, kuid või aastaidki. Paraku kaasneb selliste sündmuste ennustamisega suur ebamäärasus.

«Me ei saa ju läbi maa vaadata, et näha kõiki purske üksikasju. Võib minna veel päevi, nädalaid või aastaid. Kõik on võimalik ja rohkem ei ole meil praegu võimalik öelda,» ütles NPRile USA Riikliku Ookeanide ja Atmosfääri Administratsiooni NOAA vulkanoloog Bill Chadwick.

Kuna laavat voolab praegu välja paljudest daikidest ehk laavakanalitest, ei ole suurt purset enam oodata. Samas võib iga hetk tekkida ennustamatutesse kohtadesse uusi väikeseid kraatreid, millega kaasneb aga nii laavavoolusid kui ka mürgiseid gaase.

Kīlauea vulkaani purse.
Kīlauea vulkaani purse. Foto: Sotsiaalmeedia / Reuters / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles