Uus SARS-ilaadne sigade viirus võib nakatada inimesi, kasse ja kanu

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: Daniel Acker/Reuters/Scanpix

Kuus aastat tagasi tuvastatud sigade viirus suutis laboratoorsetes tingimustes ületada liikidevahelise barjääri ning tungida teiste loomade rakkudesse, nende hulgas ka inimese omadesse.

Utrechti ja Ohio ülikoolide koostöös läbi viidud uurimuse autorid rõhutavad, et seni on sigade deltacoronaviirus liigilt liigile kandunud vaid laboris, looduses pole ühtegi inimest selle viiruse kandjatena tuvastatud. Enne 2012. aastal täheldamist sigadel Hiinas ning 2014. aastal Ohio osariigis Ameerika Ühendriikides, kus viirus põhjustas loomadel kõhulahtisust, on deltacoronaviirust tuvastatud vaid mõnede lindude organismis.

Uus viirus kuulub samasse rühma SARS'i (severe acute respiratory syndrome ehk äge akuutne hingemisteede sündroom) ja MERS'i (Middle East respiratory syndrome ehk Lähis-Ida hingamisteede sündroom) põhjustajatega, mis samuti on coronaviirused. «Oleme esile kerkivate coronaviiruste pärast üpris mures, võttes arvesse kahju mida nad saavad loomadele ja inimestel põhjustada,» ütles töö autor Linda Saif ülikoolide ühises teates.

Viiruse liikumisel ühelt liigilt teisele mängib võtmerolli viiruse võime siduda ennast raku retseptoritega. USA Teaduste Akadeemia toimetistes kirjeldatud katsete tulemused näitavad, et sigade deltacoronaviirus suudab siseneda nii inimese, kana kui ka kassi rakku.

«See ei tõesta, et viirus suudab päriselt ka inimesi ja teisi liike nakatada ning neile tõvesid põhjustada, aga see tuleb kindlasti välja selgitada,» seletas Saif. Järgmine samm on välja selgitada, kas viirus saab sigadelt inimestele või kanadele ka iseseisvalt üle minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles