Teadlased avastasid kogemata tee-ekstrakti vähki hävitava mõju (2)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teepõõsa leht Hiinas.
Teepõõsa leht Hiinas. Foto: Shiho Fukada/ NYT / Scanpix

Kuigi laboritingimustes teelehtede ekstrakti abil saavutatud vähirakkude taandumine on muljetavaldav, ei oska teadlased veel arvata, milline protsess või ühend efekti põhjustaja olla võiks.

Ootamatu avastuse tegid Swansea ja kahe India ülikooli teadlased, uurides nn kvanttäppidena tuntud biomarkereid, mille abil on võimalik uurida kasvaja arengut. Tegemist on pisikeste kuni 100 000 aatomist koosnevate osakestega, mille käitumist mõjutab kvantmehaanika. Biotehnoloogias kasutatakse neid tihtipeale erinevate bioloogiliste protsesside visualiseerimiseks, kuna osakesi saab luua nii, et need hakkavad helendama just kasvajaga kokkupuutel.

Eksperimendi käigus lisasid teadlased eesotsas Dr Sudhagar Pitchaimuthuga kopsuvähi uurimisel kasutatavatele kvanttäppidele teelehe ekstrakti – varasemast oli teada, et kindlates tingimustes aitab teepõõsa lehtede sisalduv klorofüll täppide samuti klorofüllipõhist helendamist ja seega ka kvanttäppide efektiivsust võimendada.

Kõigile ootamatult tõmbasid täpid aga märkimisväärselt koomale. Tuli välja, et tee-ekstrakti mõjul oli hävinud ligi 80 protsenti vähirakkudest, kvanttäppide suurus oli vähenenud ligi 30 korda.

«Meie jaoks oli see väga suur üllatus – süsteemsete laborikatsete käigus saime kopsuvähi rakkude kohta väga muljetavaldava avastuse osaliseks. Me ei tea seniajani, kuidas see mõju tekib,» ütles The Independentile ajakirjas ACS Applied Nano Materials ilmunud artikli juhtivautor Pitchaimuthu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles