Maailma Looduse Fond: vältige Läänemere kala, eriti tursa söömist (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räim on üks vähestest kalaliikidest, kelle käsi WWFi hinnangul hästi käib.
Räim on üks vähestest kalaliikidest, kelle käsi WWFi hinnangul hästi käib. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees / Scanpix

Vastavalt maailma suurima looduskaitseorganisatsiooni värskele hinnangule on 10 Läänemere kalaliiki kriitilises olukorras, kõige keerulisem on tursavarude seisund.

Kõigist Läänemerest püütud kalatoodetest võib jätkusuutlikult majandatavaks pidada vaid räime, konkreetsete püügimeetoditega püütud Liivi lahe ahvenat ja Marine Stewardship Concil’i sertifikaadiga Läti kilusid, selgub Maailma Looduse Fondi WWF 2018. aasta kalandusülevaatest, kirjutab The Local.

Need hinnangud põhinevad kalavarude majandamisviise ja mõjusid kaladele ning nende ökosüsteemile. Vastavalt hinnangule märgitakse liigid rohelise, kollase või punase värviga, mis tähistavad vastavalt head, rahuldavat või halba seisundit. Paljud Läänemere liigid, nende seas tursk, lõhe, haug ja luts on kõige uuema raporti kohaselt märgitud ära punase tooniga.

Eriti halva uudisena tuuakse välja mere idaosas traalitavale tursale punase märke lisamine.

«See tähendab, et nüüdsest on kogu Läänemere tursa asurkond saanud punase tule, mis tähendab, et selle söömist tuleks vältida. Tegemist on kurva tõsiasjaga – tähendab, et selle liigi praegune haldamine ei tööta. Suurte röövkalade nagu tursa kadumine võib aga muuta juba kogu ökosüsteemi,» ütles merede ja kalanduse vanemekspert Inger Näslund pressiteate vahendusel.

Lisaks tursale on probleeme ka Taanile kuuluva Bornholmi saare läheduse heeringavarude ja lutsu arvukusega. Samas on paranenud näiteks lestade käekäik Rootsi Skagerraki ja Kattegati väinas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles