Üllatav avastus: ka dinosauruseid kimbutas kõõm

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikroraptori kivistis
Mikroraptori kivistis Foto: Hiroshi Nishimoto/Wikimedia Commons

Hiinast leitud suleliste dinosauruste fossiilide kõrvalt kummalised väikesed kivistised. Analüüsid selgitavad, et tegemist on maailma vanima kõõmaga, mis kummalisel kombel oli sulgedega kaetud loomadele hädavajalik.

Paleontoloogid leidsid pisikesi kivistunud nahatükke varesesuuruse mikroraptori kivistise kõrvalt. Koostiselt on kivistised sarnased tänaste loomade-inimeste kõõmale ehk tegemist on keratiinirikaste nahatükkidega, vahendab The Guardian.

Tegemist on ainsate asitõenditega, mis viitavad kuidas dinosaurused nahka vahetasid. Mikroraptorid olid sulised loomad, kellel oli kõigi nelja jäseme küljes tiivad, kuigi lennata see loom ilmselt ei suutnud. Kuigi tegemist on sulgede arengu väga varajaste staadiumitega oli loomadel juba välja arenenud süsteem kuidas vana nahka sulekatte alt välja saada. Kõõm mängis loomade hügieenis olulist rolli.

Lisaks mikroraptorile leiti jälgi kõõmast ka kahe teise sulise dinosauruse kivististe juurest ning ka algelise linnu confuciornise fossiili juurest. Tänased roomajad vahetavad nahka ühe tükina, pugedes sõna otseses mõttes nahast välja. Kuid karv- või sulekattega loomade puhul selline lahendus ei toimi, nahk jääks kehakattesse kinni ning põhjustaks loomadele probleeme.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud uurimus on esimene märk dinosauruste nahavahetusest ning selle avastuse valguses saavad paleontoloogid üle vaadata ka teisi leide, et mõista milline oli hiidsisalike nahk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles