Geneetiline analüüs kinnitab inkade müütilist päritolu

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Macchu Pichcu kaljukindlus on kuulsaim inkade impeeriumi rajatis.
Macchu Pichcu kaljukindlus on kuulsaim inkade impeeriumi rajatis. Foto: Martin St-Amant/Wikimedia Commons

Inkade impeeriumi valitsejad olid erinevate legendide kohaselt pärit kahest eri kohast. Sealsete inimeste ja ka iidse DNA analüüsid näitavad, et need muistendid vastavad tõele.

Muumiatena säilinud muistse impeeriumi valitsejad pärinesid tõesti kahest legendide poolt viidatud kohast. Esimene muistend räägib, et inkad pärinesid Titicaca järve äärest ning teine, et esimesed inkad olid Ayari nimelised vennad Pacaritambo mäe nõlvadelt. Peruu teadlased võrdlesid omavahel sinivereliste inkade muumiatest saadud DNA’d sealsete tänaste elanike geneetilise materjaliga ning avastasid, et mõlemad legendid on tõesed.

Ligi 200 kolmest tuhandest üksikisikust olid muumiatele geneetiliselt nõnda sarnased, et neid saab pidada sama perekonna kaugeteks liikmeteks. Inkade ülikud,  kelle suurriiki nimetati sõnaga Tahuantinsuyo, pidid pärinema kahest liinist, Titicaca kallastelt ning Pacaritambo nõlvadelt. Tõenäoliselt pärines esimene inkade migratsioon järve juurest Puno regioonis, mis liikus väheke hiljem Pacaritambo mäe juurde, seletas analüüside tulemusi Ricardo Fujita, kes viis uurimustööd koos kolleegidega läbi.

Selle mäe juurest saigi alguse suurim riik hispaanlaste vallutuste eelses Lõuna-Ameerikas. Kuna konkistadooridel oli komme leitud inkade muumiaid hävitada on säärased geenianalüüsid raskendatud. Sellele vaatamata soovivad Fujita ja tema kolleegid uurimisega jätkata, lootes saada veelgi täpsemaid teadmisi muistse impeeriumi rahva kohta.

Loe teadlaste töö esialgseid tulemusi ajakirjas Molecular Genetics and Genomics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles