Video: marsikulgur Curiosity puurib taas ja kasutab täiesti uut tehnikat

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Curiosity puuritud viie sentimeetri sügavune auk
Curiosity puuritud viie sentimeetri sügavune auk Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

20. mail suutis marsikulgur Curiosity oma puuri uuesti tööle saada ning tegi punase planeedi pinnasesse esimese augu pärast puurimehhanismi tõket 2016. aastal. Selleks nägid teadlased Maal ligi aasta aega vaeva, et puuri tõke ületada ning Marsil ringi vuravale Curiosity'le uus tehnika selgeks teha.

Gale'i nimelises kraatris asuvas Duluthi kivis on nüüd uus auk, mitte küll väga suur, kõigest viie sentimeetri sügavune. Uus auk on töövõit inseneridele ja teadlastele, kes lahendasid 2016. aasta oktoobris tekkinud probleemi, et kulgur ei suutnud puurimehhanismi enam vajalikult liigutada. Teadlased kartsid, et kui sellises olukorras peaks puuri tagasi kulguri karkassi sisse tõmbama, siis see jääb sinna igaveseks kinni ning teravikku ei saa ka asendada varuosadega, mis Marsile kaasa saadeti, vahendab Skye & Telescope.

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Kuid aasta jooksul välja töötatud tehnika kasutab hoopis tervet puuri hoidvat nõndanimetatud käppa puuri enda liigutamiseks. Seega puurimehhanismi ei tõmmatudki tagasi selle pesasse vaid suruti keerlev puur lihtsalt jõuga pinnasesse.

Curiosity saab uue tehnikaga jätkata Marsi pinnase uurimist ning analüüsimist, mis teeb niigi eduka missiooni veelgi silmapaistvamaks. Lisaks mainitud puuri probleemile on Curiosity’t vaevanud ka lömmi vajunud rehv kuid seegi pole teda pidurdanud. Kuigi ka uus puurimistehnika vajab peenhäälestust, nimelt ei suuda puurikäpp piisavalt mineraale kulguri sisemuses asuvate automaat-laboriteni viia, on uue tehnika välja töötamine ning selle kasutamine täiesti teisel planeedil siiski märkimisväärne saavutus.

Curiosity puuri parandamiseks kasutati tema maist kaksikõde Maggy’t, kellega tehtud katseid saab näha allolevad videol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles