Tartu teadlased avasid Ameerika asustamise saladusi iidse DNA abil

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Clovise kultuuri kiviteravikud.
Clovise kultuuri kiviteravikud. Foto: Bill Whitaker/Wikimedia Commons

Iidse DNA uuring näitab, et esimesed Ameerikasse jõudnud põlisasukad jagunesid tuhandeks aastaks kaheks eraldiseisvaks Põhja-Ameerikat asustanud populatsiooniks. Uuringust selgus, et vahetult enne Lõuna-Ameerika asustamist umbes 13 000 aastat tagasi kohtusid kaks inimrühma uuesti. Seega on tänapäeva lõunaameeriklased mõnes mõttes eskimote ja California põliselanike segu.

Ameerika asustamise senise teadmise kohaselt jagunesid esimesed inimesed seal kahte peamisesse populatsiooni: üks asus põhjas ja teine lõunas. On väidetud, et lõunas paiknenud inimrühm liikus edasi ning asustas ka Kesk- ja Lõuna-Ameerika.

Äsja teadusajakirjas Science avalikustatud teadustöö autorid lükkavad senise teooria ümber. Cambridge'i, Illinoisi ja Tartu ülikooli teadlased kirjeldavad koostöös tehtud uuringus, et lõunaameeriklaste geenide arvestatav osa pärineb hoopis Kanada idaosa asustanud nõndanimetatud põhjapopulatsioonist.

Teadustöö tulemused näitavad, et olgugi, et Ameerika esmaasustajad olid tuhandeks aastaks eraldunud Põhja-Ameerika põhja- ja lõunaosas elavaks rühmaks, ühinesid need kaks rühma vahetult enne Lõuna-Ameerika asustamist (või selle ajal) taas.

Teadustöö tulemusel saadi teada ka esmaasustajate populatsioonide lahknemise täpne aeg. Nii ilmnes California ja Kanada 91 inimese genoomi analüüsist, et esimesed inimesed jagunesid põhja- ja lõunapopulatsiooniks 18 000 kuni 15 000 aastat tagasi.

Põhjapopulatsioon liikus seejärel koos mandrijää taganemisega edasi Põhja-Ameerika Suure Järvistu piirkonda, leiti Ontario järve edelaosa põlisasukate genoomide analüüsimisel. Samal ajal liikusid lõunapopulatsiooni esindajad Vaikse ookeani rannikuni Californias, hõlvates ka saared.

Üks uuringu põhiautoritest, Toomas Kivisild, kes töötab geneetikuna üheaegselt nii Tartu kui Cambridge'i Ülikoolis, sõnas, et varem arvati, et põlisameeriklased pärinevad nn Clovise inimestest. «Nüüd me leidsime, et kõik põlisameeriklased nii Põhja-, Kesk- kui ka Lõuna-Ameerikas jagavad geneetilist osa ka kunagise põhjapopulatsiooniga, mille lähimad esindajad elavad tänapäeval Kanada idaosas. See ei saa olla viimase mõne tuhande aasta jooksul toimunud segunemise tulemus – see peab olema midagi palju varasemat,» selgitas Kivisild.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles