Tehisintellekt tegi mängleva kiirusega ära teadlaste kaheksa aasta töö

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tehisintellekt suutis pea kõikidel Snapshot Serengeti projekti 3,2 miljonil fotol esinevad loomad ära tunda. Näiteks sellel fotol seisavad arvuti õigetel andmetel kaks impalat.
Tehisintellekt suutis pea kõikidel Snapshot Serengeti projekti 3,2 miljonil fotol esinevad loomad ära tunda. Näiteks sellel fotol seisavad arvuti õigetel andmetel kaks impalat. Foto: Snapshot Serengeti

Tehisintellekt (AI) suutis fotodelt sama suure täpsusega metsloomad ära tunda kui vabatahtlikest koosnev harrastusteadlaste rühm. Saavutus ennustab uusi tuuli haruldaste ja ohustatud loomade jälgimises ja loendamises.

Süvaõppemetoodikal arendatud AI suutis Tansaanias kaameralõksude ette jäänud loomi õigesti tuvastada 96,6 protsendil juhtudest, mis on sama hea tulemus kui vabatahtlikel inimestel. Kaameralõks on loomade vaatlemiseks ja loendamiseks ääretult mugav automatiseeritud fotoaparaat mis teeb loomadest nende liikumise peale pilti. Kuid need fotod on kasutud, enne kui mõni inimene on pildid üle vaadanud ning neil leiduva ära kirjeldanud. Pärast fotodele meta-andmete loomist, kirjeldades mis loomad, kui palju, kas oli noorloomi, mida loomad parasjagu tegid, saavad teadlased andmeid uurimistöödes kasutada.

Maailmas on sadu kaameralõksudele toetuvaid looduse jälgimise projekte, kuid neilt pärinevad andmed jäävad just kirjeldamise ajamahukuse tõttu pahatihti kasutuks. Snapshot Serengeti projekt on selles vallas haruldane, kuna kasutas zooniverse.org veebiplatformi kaasamaks vabatahtlike harrastusteadlasi oma fotode kirjeldamiseks. 50 000 inimese kaheksa aasta pikkuse töö tulemusel kirjeldatud 3,2 miljonit fotot on suurepärane andmehulk, millega õpetada AI'd loomi ära tundma.

Süvaõppel põhinev AI vajab nimelt suurt hulka andmeid, et ennast niiöelda treenida. Selleks sobis Snapshot Serengeti projekt nagu rusikas silmaauku, kuna fotodele olid meta-andmed juba loodud ning arvuti tööd sai kontrollida. Säärase AI võimalused ja oskused kasvavad ühes rakendamisega.

AI kasutamine tõhustaks oluliselt kaameralõksude tööd, sest kasulikud ning huvitavad andmed jõuaksid teadlasteni palju kiiremine. Samuti lubaks see suunata vabatahtlike harrastusteadlaste tööd sinna, kus ka päriselt inimese silma ning oidu vaja on.

AI edu kirjeldav teadustöö ilmus Ameerika Ühendriikide Teaduste Akadeemia toimetistes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles