Kurioosum: Eesti metsade tagavara muudetakse tagasiulatuvalt (5)

Kaido Kama
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsa tagavara.
Metsa tagavara. Foto: A P

2016. aasta lõpul esitleti avalikkusele uusi statistilise metsainventuuri (SMI) tulemusi. Tolleks ajaks oli muudetud SMI metoodikat ja Eesti metsade aastane juurdekasv suurenes hüppeliselt 15,7 mln tihumeetri peale.

Nüüd selgub, et uue metoodika järgi on ümber arvutatud ka kõik varasemate aastate SMI tulemused ja hinnangud Eesti metsa tagavarale on oluliselt muutunud. Kui omaaegsete SMI andmete järgi oli metsa tagavara aastatel 2001–2008 kerges langustrendis, siis statistikaameti uute andmete järgi on tegemist enam-vähem ühtlase tõusuga alates SMI kasutuselevõtust 1999. aastal kuni tänapäevani.

Kõige rohkem erinevad hinnangud metsa tagavarale 2000ndate alguses. Näiteks 2001. aasta metsa tagavara oli vanade andmete järgi 465,5 miljonit tihumeetrit (Aastaraamat «Mets 2002»), uute andmete järgi aga ainult 404,7 miljonit. Paratamatult tekib küsimus, milline arv siis õige on ja kas hinnangutega eksiti tollal või eksitakse praegu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles