Kuumem kui Päike: teadlased katsetasid uut tuumafusioonreaktorit (2)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannnia ettevõte Tokamak Energy suutis testis oma tuumafusioonreaktoris saavutada Päikese temperatuurist kõrgema temperatuuri. Firma loodab 2030. aastaks turule tuua tööstuslikult kasutatava reaktori, millega tarbijatele energiat toota.

Tokamak Energy reaktoris ST40's valitses testi ajal 15 miljonit kraadi. Päikese keskpaiga temperatuur jääb sellele napilt alla. Kaunis väike reaktor, umbes minibussi suurune, hoiab ülikuumaks aetud plasmat paigas tugevate magnetväljadega, mis vormib plasmat tooruse ehk sõõriku kujuliseks pulbitsevaks massiks. Nõnda kuum aine ei saa kokku puutuda muu tavalise tahke mateeriaga, sest kuumus hävitaks selle koheselt, vahendab IFLScience.com.

Tokamak Energy reaktori eripäraks on just selle kompaktsus, mille tõttu on plasma suurema rõhu all. Aastaks 2025 loodab ettevõte luua esimese tööstusliku reaktori prototüübi ning viis aastat hiljem tuumafusiooniga toodetud elektriga turule tulla.

Kuigi täna oleme fusioonenergeetikast veel kaugel, on viimastel aastatel tehtud jõudsaid samme. Seega on olemas mitte kõige väiksem võimalus, et potentsiaalselt odava ja rohelise sisuliste piiranguteta energiaallikani jõuavad teadlased veel meie eluajal.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles