Avastus: tundmatu piiblikuninga kuju valmistati enneolematu meisterlikkusega

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraelist leitud tundmatu kuninga skulptuuri pea.
Iisraelist leitud tundmatu kuninga skulptuuri pea. Foto: Ilan Ben ZionAP Photo

Üheksandal sajandil enne meie ajaarvamist oli pühal maal figuratiivne kunst peaaegu olematu. Selle tõttu on Abel Beth Maacah'st leitud kuju pea ainulaadne leid.

Umbes viie sentimeetri pikkune detail kujutab habemikku meest, kes pidi Heebrea ülikooli arheoloogi Naama Yahalom-Macki hinnangul olema vana testamendi Kuningate raamatutes kirjeldatud valitseja kujutis. Kuid milline, sellele on juba raskem vastata, sest leiukoht oli ligi 3000 aastat tagasi mitme võimsa riigi mõjusfääris ning arvatavasti vahetas valitsejaid tihti, seisab ülikooli teates.

Tänane Abel Beth Maacah, mida ajaloolased on samastanud sarnase nimega asulaga Kuningate raamatus, asus foiniiklaste linnriigi Tüürose, idapoolse Aramea riigi ning lõunapoolse Iisraeli vahel. Raadiosüsinikmeetod dateerib pea üheksandasse sajandisse enne meie ajaarvamise algust ehk aega, mil Taaveti ja Saalomoni riik oli juba kaheks, Iisraeliks ja Juudamaaks, jaotunud.

Kuju pea leiti mullu suvel, kui Yahalom-Macki juhiiud arheoloogide uurimisrühm kaevas suure rauaaegse ehitise põrandat. Leiu haruldusest annab tunnistust tõik, et pea on juba tänaseks eksponeeritud Jeruusalemma Iisraeli muuseumis.

Skulptuuri pea paistab silma ka erilise detailsuse ning realismi poolest, millesarnast pole rauaaegsest Lähis-Idast leitud. Yahalom-Mack arvas, et tegemist võis olla kas aramealaste riigipeade Ben Hadadi või Hazaeliga, Iisraeli kuningate Ahabi või Jehuga või hoopis Tüürose valitseja Ithobaaliga. Saladuslik kuningas on kujutatud sääraselt nagu egiptuse kunstiteostel on näha stereotüüpset semiidi meest, habemega ja pikkade paksude juustega.

Leidu kirjeldav teadustöö avaldatakse ajakirja Near Eastern Archeology juuninumbris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles