Avastus: salapäraste kosmiliste lainete allikaks on teemandid

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstniku nägemus tähesüsteemist, kus leidub nanomõõtmeis teemanteid.
Kunstniku nägemus tähesüsteemist, kus leidub nanomõõtmeis teemanteid. Foto: S. Dagnello/NRAO/AUI/NSF

Seni teadmata allikaga kosmiliste mikrolainete põhjustajateks on kolme spetsiifilise tähe ümber keerlevad imepeenikeste nanoteemandite kettad.

Anomaalsed kosmilised mikrolained (anomalous microwave emissions ehk AME) on nende avastamisest peale, 20 aastat tagasi, astronoomidele peavalu valmistanud. Teada oli, et nende lainete põhjuseks peab olema mingisugune pisikeste osakeste kogum. Millised ja miks, aga on jäänud avastamata. Ajakirjas Nature Astronomy avaldatud vaatlused on toonud sellesse selgust, vahendab The Guardian.

Cardiffi ülikooli astronoom Jane Greaves tegi avastuse poolkogemata. Ta vaatles 14 tähte, mida ümbritseb tolmuketas, lootes tabada planeetide tekke momenti. Kuid neljateistkümnest tähest ühest jõudis Green Banki observatooriumini anomaalseid mikrolaineid. Jagades informatsiooni oma kolleegi Anna Scaife'ga Manchesteri ülikoolist, selgus, et temagi on täheldanud anomaalseid mikrolaineid, kahe tähe juures, mida on oma töö käigus vaadelnud. Kuid üllatav on just tõik, et kõik kolm tähte on ainsad, mille ümber teadlastele teada olevalt tiirleb imepisikestest teemantidest pilv. Tegemist on liiga suure kokkusattumusega, et seda kõrvale heita.

Nõnda tugeva ja kaugelt tabatava kiirguse välja paiskamiseks peavad teemandiosakesed olema äärmiselt väikesed, nende gabariidid jäävad nanomeetritesse. Kui nii väikesed osakesed keerlevad suure kiirusega, siis eritub neist kiirgust, mida maised astronoomid tundlike raadioteleskoopidega, nagu Green Banki observatoorium ja Austraalia Kompaktteleskoop, märgata võivad, seisab Green Bank observatooriumi teates.

Kuigi teemanditükid kaugete tähtede V892 Tau, HD 97048 ja MWC 297 ümber on tibatillukesed, on kogu pilv iga tähe ümber nõnda suur, et moodustada umbes Merkuuri suurune planeet.

Eelnevalt oli astronoomide kogukond arvanud, et anomaalseid mikrolaineid pärinevad ehk polütsüklilistest aromaatsetes süsivesinikest. Neid orgaanilisi molekule leidub ilmaruumis ohtralt ning molekulid on tuvastatavad nõrga ent spetsiifilise infrapunakiirguse poolest, mida need välja saadavad. Kuid anomaalseid mikrolaineid ei ole täheldatud tähtede juures, kelle ümber just neid süsivesinike tiirleb. Seega on ilmselt parim seletus ikkagi nanoteemandid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles