Teadlased mures: Aafrika ürgpuud on hakanud ootamatult kiiresti surema

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvileivapuude rivi Madagaskaril.
Ahvileivapuude rivi Madagaskaril. Foto: Jouan & Rius / Scanpix

Paljud vanemad ja suuremad ahvileivapuud ehk baobabid on viimase 12 aasta jooksul seni teadmata põhjusel ära surnud, teadlased kahtlustavad kliimamuutuste mõju.

Rahvusvaheline töörühm avaldas ajakirjas Nature Plants aastal 2005 alanud ülevaateuuringu murettekitavad tulemused. Tuleb välja, et Aafrika ühe ikoonilisema vaatepildina tuntud ahvileivapuud on viimastel aastatel hakanud märkimisväärse kiirusega välja surema. Nimelt on 13 teadaolevalt vanimast baobabist kaheksa viimase 12 aasta jooksul surnud kas täielikult või on alla vandunud nende vanimad osad, kirjutab BBC.

Sama saatus on tabanud ka viit kuuest suuremast ahvileivapuust. Arvestades, et hiiglaslikku mõõtu kasvavad ahvileivapuud võivad elada mõnesaja kuni paarituhande aastaseks, on tegemist pretsedenditult mastaapse suremislainega. Kuigi selle põhjus ei ole teada, pole alust ka suremist põhjustava haiguspuhangu kahtlustamiseks.

«Kahtlustame, et nende monumentaalsete puude kadumine on vähemalt osaliselt seotud Aafrika lõunaosa tabanud kliimamuutustega. Selle oletuse kinnitamiseks või ümber lükkamiseks on aga vaja lähemaid uuringuid,» ütles uuringut juhtinud Rumeenia Babes-Bolyai Ülikooli teadlane Adrian Patrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles