NASA: Opportunity kulgur jäi Marsil hiiglasliku liivatormi kätte ja võib selles hukkuda

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA valdatud komposiitpildil on Opportunity hinnanguline asukoht tähistatud sinise täpiga.
NASA valdatud komposiitpildil on Opportunity hinnanguline asukoht tähistatud sinise täpiga. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Päispäeva kottpimedaks muutnud liivatorm on kõige tõsisem, mida Opportunity oma 14-aastase Marsil viibimise jooksul kogema on pidanud, mistõttu viis NASA kulguri erirežiimi.

Nimelt sõltub NASA üks edukamaks missiooniks peetud Opportunity igapäevaseks toimimiseks päikesevalgusest. Paraku tabas kulguri uurimisobjektiks olevat Perseverance’i orgu aga juuni alguses hiiglaslik liivatorm ning jaanikuu kuuendaks päevaks olid Opportunity energiavarud juba kriitilise piiri lähedale jõudmas, kirjutab Science News.

NASA kontrollkeskusesse jõudnud signaalide põhjal on teadlased praeguseks välja arvutanud, et 41 miljonit ruutkilomeetrit katva tormi tagajärjel jõuab kulguri päikesepaneelidele vaid 0,002 protsenti planeedile langevast valgusest. Tegemist on ühe võimsama liivatormiga, mida punasel planeedil kunagi nähtud ning õnnetu Opportunity istub täpselt selle keskmes.

Paraku ei saa missiooni juhid Opportunityt energia säästmiseks ka täielikult välja lülitada, kuna sellisel juhul võiks Marsi jääkülm keskkond talle saatuslikuks saada. Õnneks ei ole seni vajalikuks osutunud ka aparaadi sisse ehitatud kütteelementide sisse lülitamine, mistõttu on siiski lootust torm üle elada.

«Me teeme kõik endast sõltuva, et akusid säästa, aga samas ei tea ka meie, mis juhtub,» ütles missiooni planeediteadlane Abigail Fraeman Science Newsile. Viimati elas kulgur suurema tormi üle 2007. aastal, kuid aja jooksul on mitmed tema osad kulunud, mis muudab olukorra oluliselt raskemaks.

2004. aastal Marsil maandunud Opportunity missiooni planeeritud kestuseks oli vaid 90 Marsi-päeva ehk sol’i, kuid praeguseks on ta ületanud juba 5100 sol’i piiri, mis teeb temast ühe edukamalt üle aja töötanud kosmosemissiooni ajaloos.

Täna õhtul kell 20:30 korraldas NASA ka pressikonverentsi, millel NASA Marsi-uuringute juhid ja juhtivteadlased teatavad kulguri käekäigust ja väljavaadetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles