Avastus: inimene suitsetas tubakat juba 3500 aastat tagasi

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Wikimedia Commons

Põhja-Ameerika loodeosast leitud iidne piip annab tunnistust, et suitsetamine on väga vana komme. Lubjakivist piibukaha kannab endal 3500 aastat vanu nikotiinijälgi.

Kasutades massispektromeetriana tuntud meetodit tuvastasid Ühendriikide teadlased, et möödunud sajandi 30. aastatel välja kaevatud kivist piibukahal leidub jälgi nikotiinist. Kivist voolitud kaha on seega vanim asitõend suitsetamisest, vahendab Science.

1930. aastatel kaevasid arheoloogid Alabama osariigi põhjaaladel Flinti ja Tenessee jõe suudmealal muistset indiaanlaste elupaika. Leiud, mille hulka kuulus ka kõnealune piibukaha ja loomaluud, pakiti tammiehituse põhjustatud veetõusu eest kiirkorras kokku ning neid hakati alles rohkem kui 70 aasta pärast põhjalikumalt uurima.

Ajakirjas Journal of Archeological Science ilmunud analüüs toetub osaliselt kaudsetele asitõenditele. Vana piibuga on ilmselgelt tubakat suitsetatud, kuid selle vanust määrati samast pinnasekihist leitud loomaluude vanuse kaudu. Need kondid pärinevad perioodist 1685–1530 eKr.

Leid liigutab suitsetamise ajaloo vähemalt 1000 aastat vanemaks, kui seni arvatud. Tubakas seega kodustati Põhja-Ameerikas umbes samal ajal kui teised esmased kultuurtaimed nagu kõrvitsalised. Tubaka kasvatamine oli selles kandis ilmselt üks esimesi põllumajanduslikke katsetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles