Eile suri maailma vanim sumatra orangutan

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alex Asbury / Perth Zoo / Facebook

Austraalias asuv Perthi loomaaed pidi eile vastu võtma raske otsuse — vanusega kaasnevate tervisehädade tõttu tuli magama panna Puan, maailma vanim sumatra orangutan.

Puan kingiti Perthi loomaaiale 1968. aastal ning arvatakse, et ta sündis Sumatra saarel 1956. aastal. Puani 62 aastat kestnud elu ületas tunduvalt sumatra orangutanide keskmise, 50-aastase eluea ning tänu sellele sai ta 2016. aastal ära mainitud Guinnessi rekordite raamatus. 

Puan mängis tähtsat rolli liigi arvukuse suurendamises, sünnitades kokku 11 last. Praegu elab maailmas kokku 54 Puani järglast. Sumatra orangutanide arvukus on aga äärmiselt madal ja nii kannab Puani geene pea kümme protsenti kogu maailma sumatra orangutanide populatsioonist.

Talitaja Martina Hart, kes oli Puani eest hoolitsenud 18 aastat, kirjutas orangutanile emotsionaalse järelhüüde. «Aastatega kadus Puani ripsmetest värv, tema liigutused jäid aeglasemaks ning ta muutus üha hajameelsemaks,» seisis Harti kirjutatud hüvastijätus. «Ent sellegipoolest jäi ta alati väärikaks ja rahulikuks matriarhiks, keda kõik austasid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles