NASA plaanib hakata taimede veekasutust kosmosest jälgima

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taimekasvatus. Pilt on illustratiivne.
Taimekasvatus. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Uue kosmoseaparaadi ECOSTRESS abil kogutavad taimed veekasutuse andmed on kosmoseagentuuri hinnangul võrreldavad patsiendi kehatemperatuuri mõõtmisega.

Lahti kirjutatuna tähistab ECOSTRESS inglisekeelset pikka nime Ecosystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment On Space Stationit, ehk kosmosejaamal töötavat ökosüsteemi jälgimise temperatuuri radiomeetri eksperimenti. Kogutavate andmete põhjal saavad teadlased teha järeldusi selle kohta, kuidas kliimamuutustega sagenevad põuad taimede tervist ja laiemalt kogu meie planeedi ökosüsteemi käekäiku mõjutavad, teatas kosmoseagentuur.

Nimelt aurub taimelehtedel asuvatest pooridest päikesekiirguse mõjul pidevalt vett, mis mõjub taimedele samamoodi jahutavalt nagu higistamine inimestele. Kui taimedel ei õnnestu aga mullast piisavalt vett ammutada, siis lülitub neil sisse vee säästmise režiim: poorid sulguvad ja lehtede sisene temperatuur tõuseb. Kaua kestev veepuudus lõpeb mõistagi taime suremisega.

ECOSTRESSi eesmärk ongi mõõta muutusi taimelehtede temperatuurides, mille põhjal saab teha järeldusi kliimamuutuste ja maakasutuse mõjude kohta.

ECOSTRESSi loodavate veekasutus-kaartide simulatsioon.
ECOSTRESSi loodavate veekasutus-kaartide simulatsioon. Foto: NASA

«ECOSTRESSi abil saame pidevalt jälgida põllumajanduses toimuvaid kiireid muutusi ja teha järeldusi selle kohta, kuidas muutused vee kättesaadavuses mõjutavad saagikust,» ütles missiooni teadusrühma liige Martha Anderson pressiteate vahendusel. «Isegi lühiajaline niiskustaseme langus võib vilja kasvu oluliselt vähendada, kui see peaks õigele ajale langema.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles