Lähitulevikus võivad suhkruhaiged insuliinisüstid asendada kohviga

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Caro/Lueger/Scanpix

Teadlased on leiutanud nahaaluse implantaadi, mis hakkab insuliini tootmist võimaldavaid ravimeid tootma inimese enda kehas siis, kui tabab veres kofeiini. Uus meetod võib saada meditsiiniliseks reaalsuseks ehk kümnendi pärast.

Implantaat koosneb tuhandetest tillukestest geelkapslitest, millest igaüks sisaldab sadu teadlaste loodud rakke. Kui need rakud satuvad kokku kofeiiniga, hakkavad need tootma ravimit GLP-1. Ravim stimuleerib kõhunäärme nõndanimetatud beetarakke, mis toodavad veresuhkru määra kontrollivat ainet insuliini, vahendab The Guardian.

Teoreetiliselt toimivat mehhanismi katsetati II tüüpi diabeeti põdevate hiirte peal. Pärast implantaadi külgepookimist anti närilistele juua eri jooke, alates taimeteedest ja lõpetades energiajookide ning kohviga. Nagu katse püstituses ennustati, kofeiinita joogid ei mõjutanud hiirte kõhunääret ega insuliini määra, kuid mida suurem oli kofeiini sisaldus joogis, seda aktiivsemalt implantaat töötas.

Ajakirjas Nature Communications avaldatud katse tulemused näitavad, et teoreetiliselt on sellise implantaadi kasutamine ka inimeste puhul võimalik. Kuid meditsiinilise protseduuri tavakasutusse jõudmiseks peab see läbima ulatuslikud uuringud ja ka inimkatsed, et lõpuni veenduda selle tõhususes ja ohutuses.

Tulevikus saaks igale implantaadiga suhkruhaiguse põdejale määrata kindla koguse kofeiini, mida inimene peab kas kohvi, tee, mõne muu joogi või tableti kujul kindlatel aegadel manustama. Hommikukohv võib hakata kandma süsti rolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles