Ajaleht väidab olevat lahendanud viimaste aastate suurima keskkonnamüsteeriumi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: / AP / Scanpix

New York Timesi uurimus viitab osoonikihti kahjustava gaasi CFC-11 allikana Hiina tööstuslinnale ja sealsetele külmkapitehastele.

Osoonikihi kaitseks sõlmitud Montreali lepet peetakse pea kõigi rahvusvaheliste keskkonnalepete suureks eeskujuks. Paraku on osoonikihti lõhkuvate freeonide arvepidamisega midagi paigast ära. Nagu teadlased maikuus ajakirjas Nature kirjutasid, ei seleta alates 2012. aastast toimunud freoon CFC-11 koguste vähenemise pidurdumist atmosfääris vanad lekkepaigad, vaid kusagilt peab seda pidevalt juurde tulema. Mõned väljaanded on lisafreoonide küsimust nimetanud koguni viimaste aastate suurimaks keskkonnamüsteeriumiks.

Tollal oletati, et uus saasteaine allikas peab paiknema kusagil Kagu-Aasias, kuid sellega saastaja otsimised ka piirdusid. Nüüd aga väidab ajaleht New York Times, et on jõudnud kurja juureni ning see asub ühes väikeses Hiina tööstuslinnas Xingfus.

Aine kasutamist tunnistas NYT’le ka linas asuva külmkapifirma omanik, kelle sõnul oli tegemist lihtsa arvutusega – CFC-11 kasutamine tegi kogu tootmise lihtsalt odavamaks ning tänu sellele firma üldse vee peal püsiski. Et tegemist on keelatud ainega, ei olnud aga keegi firma juhtkonnale teatanud.

Nüüdseks on kohalikud võimud juba tehase töö peatanud, kuid on igati võimalik, et samalaadseid saastavaid tehaseid on piirkonnas veelgi. Hoolimata riigi otsustavast käitumisest kemikaali kasutamise piiramisel on seda jätkuvalt kohalikul kemikaalide turul saada ning seetõttu on ka igati tõenäoline, et tehased seda kulude kärpimiseks edasi kasutavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles