Uuring: noored on nutitelefonide kasutamisel vanematest kriitilisemad

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illusteree
Pilt on illusteree Foto: Michael Weber / IMAGEPOWER / Scanpix

Tartu Ülikooli sotsiaalteadlased uurisid, milliseid muutusi individuaalses ajatunnetuses ja kommunikatsioonis on kaasa toonud nutitelefonide kasutamine ning kas sealjuures esineb olulisi põlvkondadevahelisi erinevusi.

Selgus, et «meediapõlvkonnad» tajuvad tõepoolest erinevalt nii nutitelefonide kasutamisega kaasnevaid võimalusi kui ka kitsaskohti, kirjutab ERR Novaator.

Nooremad, alla 30aastased inimesed, oskasid uuringu toimumise ajal neli aastat tagasi vanematest inimestest selgemalt näha nutitelefoni kasutamisega seotud kasutegureid: suuremat paindlikkust erinevat tüüpi meedia- ja muu digitaalse sisu tarbimisel ning lähikondsete, sõprade ja teiste inimestega suhtlemisel.

Samas tunnetasid nad tõsisemalt ka negatiivseid aspekte nagu tähelepanu hajumine ning piiride hägustumine, näiteks ärkveloleku- ja uneaja, töö- ning isikliku aja, avaliku ja privaatse sfääri vahel, mille suhtes üle 45aastased kasutajad olid tunduvalt vähem kriitilised. Samuti ei olnud nutitelefoni kasutamine nende suhtlemisharjumusi sellisel määral mõjutanud, kui nooremate inimeste vastustest nähtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles