Päikesesüsteemis leidub koht, kus on kõik eluks vajalik olemas

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saturni kuu Enceladus.
Saturni kuu Enceladus. Foto: NASA

Kuu Enceladuse jäise pinna all satelliiti katvast merest purskub ilmaruumi vett. Kosmosesond Cassini andmeid analüüsinud teadlased leidsid, et umbes ühes protsendis piserdatud vees leidub keerukaid, kuni kahesajast aatomist koosnevaid molekule.

Avastus kinnitab, et Enceladusel leidub kõike, mida oleks vaja, et seal võiks elu olla. Vesi, soojusenergia ning nüüd siis keerukas orgaanika. Kuigi kauge Saturni kuud katab jääst koor, on selle all kuu tuuma poolt soojendatud veed. Enceladus on peale Maa ainuke teadaolev koht kõiksuses, mis rahuldab kõiki tuntud elu kriteeriumeid, seisab Southwest Research Institute'i teates.

Kuigi Enceladuse juures on varemgi tuvastatud lihtsamaid süsinikuühendeid nagu metaan, on suuremate molekulide avastamine tähtis samm. Mida keerukamaks muutub orgaaniline materjal, seda väiksem on tõenäosus, et selle tootis vaid elutu protsess. Ajakirjas Nature kirjeldatud analüüside kohaselt sisaldavad uued suured molekulid süsinikku, vesinikku, hapniku ja võib-olla ka lämmastikku, vahendab The Guardian.

Astrobioloogide jaoks on Enceladus kullamaardla, ütles töö üks autoreist Christopher Glein. Kunu kuu jäises koores leiduvatest pragudest paiskub õhku selle alust vett, on seda ka võrdlemisi kerge uurida.

Cassini kuulsusrikas missioon on tänaseks lõppenud. Mullu kukutati sond Saturni atmosfääri, et see saaks seal teha veel viimased mõõtmised ning seejärel kuulsusrikkalt maetud saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles