Eesti tutvustab Euroopa suurimal teadusfestivalil personaalmeditsiini edulugusid

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teadusagentuuri ala teadusfestivalil ESOF.
Eesti Teadusagentuuri ala teadusfestivalil ESOF. Foto: Eesti Teadusagentuur

Pratnsusmaal toimuval teadusfoorumil ESOF osalevad nii Eesti tippteadlased eesotsas Andres Metspaluga, kui ka tervise-ja tööminister Riina Sikkut.

9.-14. juulini toimub Toulousis, Prantsusmaal Euroopa suurim teadusfoorum EuroScience Open Forum, kus tutvustatakse messialal Eesti teadussaavutusi läbi nutika elukeskkonna, e-tervise ja küberturvalisuse valdkondade. Osana Eesti Vabariik 100 rahvusvahelisest programmist osaleb esimest korda Eesti Science to Business programmis oma sessiooniga, kus arutletakse personaalmeditsiini võimaluste teemadel Tervise- ja tööminister Riina Sikkuti osalusel.

13. juulil toimuval Science to Business programmi Eesti sessioonil arutletakse selle üle, kuidas personaalmeditsiin, mis ühendab endas geenianalüüside tulemusi, parandab tulevikus oluliselt inimeste tervise ja elu väljavaateid.

«Meie varasem kogemus Euroopa suurimal teadusfoorumil osalemisest kinnitab, et see on suurepärane võimalus uute kontaktide loomiseks nii teadlastele kui ka ettevõtjatele ja Eesti teadlaste tubli töö näitamiseks. Seekord korraldame oma riigi sajanda sünnipäeva puhul personaalmeditsiini teemalise sessiooni, mille arengu üle võime eriti uhked olla,» rääkis teadusfoorumil osalemis vajalikkusest Eesti teadusagentuuri tegevjuht Karin Jaanson. Kindlasti on kõnekas ka fakt, et Euroopa suurima teadusfoorumi programmikomitee juhiks on valitud Eesti tuntud geeniteadlane, professor Andes Metspalu.

«ESOF on tõepoolest suursündmus kogu Euroopas,» kinnitas ka Metspalu. «Kogu selle suurürituse ettevalmistus on toimunud läbi kahe viimase aasta ning nüüd oleme jõudnud lõpusirgele. Ees on ootamas põnevad päevad täis tipptasemel teadust, rõõmsaid kohtumisi ja teadusfestivalist kantud melu Toulousi linnas. Eriti suurt rõõmu teeb, et tänavu on Eesti nii võimsalt esil: Geenivaramu vanemteadur Elin Org peab ühe plenaarettekande, Eesti Teadusagentuur koos Sotsiaalministeeriumi, Tartu Ülikooli Genoomikainstituudi ja kahe maailmas väga tuntud geenitehnoloogia ettevõttega esitavad Eesti personaalmeditsiini visiooni, kus sotsiaalminister Riina Sikkut peab avaloengu. Ja messialal esitletakse «smartEST research country» raames meie riigi digitaalvõimekust eri valdkondades. Nii et meil on mida oodata!»

«SmartEST research country» näituse meeskonda ESOFi messialal kuuluvad Kristjan Metsalu (Eesti Geenivaramu), Ehsan Ebrahimi (TÜ arvutiteaduse instituut), Laura Altin (Tartu Ülikool ja Positium LBS) ning teadusagentuuri esindajad Liis Livin ja Reimo Rehkli.

ESOF toob kogu maailmast kokku tuhandeid teadlasi, ettevõtjaid, ametnikke ja poliitikuid, teadusadministraatoreid ning teadusajakirjanikke. Programmis on tippteaduse ettekanded, seminarid, töötoad, debatid, messiala ja palju muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles