Venelased murdsid kiireima kosmoselennu rekordi

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Sergei Mamontov/Sputnik/Scanpix

Kosmosesüstik Progress 70 saavutas oma viimasel lennul enneolematut ning jõudis Rahvusvahelisse Kosmosejaama vähema kui nelja tunniga, lastiks 2,7 tonni toitu, kütust ja muid tarbeesemeid.

Kosmoselaeva õhkutõus Baikonuri kosmodroomilt toimus täna öösel kell 00:51 ja põkkus kosmosejaamaga kell 04:31 Eesti aja järgi. Põkkumine toimus koguni 8 minutit varem kui planeeritud, ning täpseks lennuajaks jäi kolm tundi ja 40 minutit, kirjutab space.com.

Ka eelmine varustuslennu ajarekord kuulus venelastele ning seegi saavutati Progressi kaubaraketiga, kuid ajaliselt võttis see kuus tundi, mille sisse jäi ka neli Maa orbiidi läbimist. Uue ajarekordi püstitamine on Vene kosmoseagentuuril plaanis olnud juba 2017. aasta oktoobrist, kuid on pidevalt edasi lükkunud.

Ühekordseks kasutamiseks mõeldud Progress-tüüpi kosmoselaevu on ISSi varustamiseks kasutatud juba aastast 2000. Nüüd jääb ISSiga põkkunud Progress-70 sinna veel tuleva aasta jaanuarini, mil see täidetakse prügiga ning lastakse tal seejärel Maa atmosfääri vajuda ja seal ära põleda.

Tavaliselt kulub kosmoselaevadel ISSini jõudmiseks siiski päevi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles