Egiptuses tuli maa seest välja müstiline hiiglaslik must sarkofaag

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leitud sarkofaag.
Leitud sarkofaag. Foto: Egiptuse muististeministeerium

Arheoloogiliste kaevamiste käigus maapõuest välja tulnud must graniidist sarkofaag on suurim, mis Aleksandria piirkonnas kunagi leitud.

Suurus ongi leitud kirstu üks suuremaid eripärasid. Tema kõrguseks on 185, laiuseks 165 ja pikkuseks koguni 265 sentimeetrit. Lisaks leiti sellega ühest hauakambrist ka suuremõõtmeline kipsist pea, mida peetakse nüüd sargas lebava inimese kujutiseks. See vajab veel aga täpsustamist, kuna kuju on üks jagu kulunud, teatas Egiptuse muististeministeerium.

Foto: Egiptuse muististeministeerium

Matmispaik avastati ehitustöödele eelnenud arheoloogiliste väljakaevamiste käigus Alexandria Sidi Gaberi linnaosas ligi viie meetri sügavuselt. Kuna sarkofaagi ja tema kaane vahel oli säilinud ka selgelt eristatav mördikiht arvavad teadlased, et seda ei ole antiikajast saadik avatud, mis teeb ta Egiptuse tihtipeale rüüstatud muististe seas eriti väärtuslikuks leiuks.

Hetkel on sarkofaag relvastatud valve all, kuniks arheoloogid edasisi uuringuid ja töid planeerivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles