Arktika ülibakterid parandavad maavälise elu leidmise väljavaateid

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Cassin kosmoseaparaat Saturni kuu Enceladuse kohal. Jäist Enceladust peetakse üheks tõenäosemaks maavälise elu tekkipaigaks Päikesesüsteemis.
NASA Cassin kosmoseaparaat Saturni kuu Enceladuse kohal. Jäist Enceladust peetakse üheks tõenäosemaks maavälise elu tekkipaigaks Päikesesüsteemis. Foto: NASA / AFP / Scanpix

Arktilises külmas karastunud bakterid suudavad ellu jääda ka -30 °C tulisoolases vees. Katsetulemused parandavad väljavaateid leida mikroorganisme peale Maa ka Päikesesüsteemi teistelt kehadelt.

Elu taluvuspiiride kompamiseks tegi rahvusvaheline töörühm eesotsas Jacob Heinziga Berliini Tehnikaülikoolist katseid Arktika igikeltsas elava bakteriga Planococcus halocryophilus. Teadlased segasid kokku rea kokteile, mis sisaldasid erinevas kontsentratsioonis naatrium-, magneesium- ja kaltsiumkloriidi ning perkloraate – kloriidtetraoksiidi sisaldavaid ühendeid, vahendab ERR Novaator.

Rusikareeglina leidsid teadlased, et soolasem lahus tähendas bakterite jaoks helgemat tulevikku.

Uuring ilmus ajakirjas Astrobiology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles