Teadlased: kiusajad naudivad oma ohvrite piinu

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perevägivald
Perevägivald Foto: Fotolavastus: Ants Liigus/Pärnu Postimees.

Agressiivselt käituvate teismeliste aju skaneerimise tulemusel selgus, et kiusajate ajus aktiveeruvad kiusamist nähes keskused, mis on seotud heolutunde ja naudinguga.


Paljudele kiusajate ohvritele ei tule selline uurimistulemus ilmselt mingi üllatusena, küll aga oli see mõnevõrra ootamatu teadlastele.

«Me olime üllatunud, sest kiusajaid kujutatakse tavaliselt külmade ja emotsioonitutena, kes ei oska teistele kaasa tunda,» ütles Benjamin Lahey Chicago ülikoolist Reutersile.

«Tegelikult selgub, et nad hoolivad isegi väga.» Uurimistulemused avaldati ajakirjas Biological Psychology, vahendab teadusportaal Novaator.

Uurijad võrdlesid kaheksat 16-18 aastast agressiivse käitumishäirega poissi kaheksa poisiga, kellel ülemäärast agressiivsust ei esine. Mõlemale rühmale näidati vägivaldset videot, kus üks inimene valmistab teisele piinu, samal ajal nende aju funktsionaalse magnetresonants-tuvastuse (fMRI) abil skaneerides.

Agressiivsete poiste ajus aktiveerusid selle peale aju piirkonnad, mis on seotud inimese premeerimise ja heaolutunde tekitamisega.

Kontrollgrupil aktiveerus aga hoopis see osa ajust, mis vastutab enesekontrolli säilitamise eest.

Seega võib järeldada, et kiusaja aju on ehitatud nii, et teiste piinad pakuvad talle rahuldust ning seetõttu on ka agressiivne käitumine olemuselt pigem pidev kui ühekordne nähtus.

«Me peame seda hüpoteesi veel kontrollima, kuid hetkel näib asi tõepoolest nii,» ütles Lahey. «Erinevused kontrollgruppide vahel olid küll väga teravad, kuid hüpoteesi kinnitamiseks peaks katsealuseid olema oluliselt rohkem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles