Katse: ilu ongi vaataja silmades

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sport aitab glaukoomi leevendada.
Sport aitab glaukoomi leevendada. Foto: Wikipedia.org

Ilu peitub tõepoolest vaataja silmades – seda tõestas katse, mis näitas, et viljakas eas naised peavad oma võistlevaid suguõdesid inetumaks, kui nad tegelikult on.


Arvukad uurimused on varem keskendunud küsimusele, kuidas rasestumisvõime muutumine mõjutab naiste hinnanguid meeste nägudele, kehadele, häältele ning isegi higistele riietele, kirjutas ajakiri New Scientist.

Suurbritannia Aberdeeni ülikooli teadlane Benedict Jones otsustas aga uurida, kuidas sõltub naiste hinnang teistele naistele asjaolust, kas hindaja ise on veel lapsesaamise eas või juba üle selle.

Jones näitas katsealustele – nii menopausieelses kui ka -järgses eas naistele – fotosid teistest meestest ja naistest, kusjuures portreed olid digitaalselt muudetud originaalist mehelikumaks või naiselikumaks. Sel eesmärgil kasvatati-kahandati meestel näiteks lõugu ja laupu, naistel silmi ja kulme.

Katsealustel naistel vanuses 40–64 aastat paluti pildivalikust välja noppida oma lemmikfotod. Selgus, et hoolimata oma vanusest eelistasid kõik naised maskuliinsemaks «tuunitud» mehi, kuid nooremad menupausi-eelses eas naised, kes olid veel suutelised lapsi saama, hindasid feminiseeritud naisepilte kehvamateks kui eakad naised.

Teadlane Jones kommenteeris oma tulemust sõnadega, et tõenäoliselt on sellise maitseerinevuse põhjuseks alateadlik konkurents oma suguõdedega, mida viljakas eas naised tajuvad. «On üsna selge, et menopausi läbinud naised orienteeruvad tugevalt paarisuhte loomisele suunatud vaimulaadilt ümber perekesksele vaimulaadile,» arvas Jones.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles