Galerii: Inglismaad kuivatav kuumalaine on toonud päevavalgele mitmeid uusi arheoloogilisi leide

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuiva käes kolletuv maapind on hakanud välja näitama sadade või isegi tuhandete aastate vanuseid muistiseid, millest mitmete kohta polnud ajaloolastel varem aimugi.

Juuli keskpaigas ei ole Eesti kaugeltki ainus maa, mis kuuma käes praeb. Ebatavaliselt palav ja kuiv suvi on tabanud ka Ühendkuningriiki, kus põud on «kõrvetanud» maapinnast välja ennenägematuid arheoloogilisi leiukohti, kirjutab Lonely Planet.

Näiteks avastas iiri arheoloog Anthony Murphy droonifotodelt ringja moodustise jäljed, mis asub kuulsast Newgrange’i-nimelisest eelajaloolisest struktuurist vaid kilomeetri kaugusel. Kuigi veel ei ole teada, mis otstarvet maapõue peitunud müürid kunagi täitsid, peetakse nende rajamise ajaks 3200 eKr. Enne puudusid struktuuri kohta igasugused kirjelikud teated.

Igal juhul on arheoloogid avastuse üle igati elevil – selle läbimõõt on siiski ligi 200 meetrit, kuid hiiglaslikest mõõtudest hoolimata on see seniajani arheoloogide silme eest peitu jäänud.

Suur hulk muistiseid on ilmsiks tulnud ka Ühendkuningriigi pinnal, kus näiteks viktoriaanlikust perioodist (19. sajandi keskpaik ja teine pool) pärit mõisaesisel muruplatsil joonistusid välja kunagise itaalia stiilis aia kummituslikud piirjooned.

Samas on päike maapinnast välja kõrvetanud ka palju vanemaid muistiseid, mille olemasolu oli tõsi küll teada. Üheks selliseks on näiteks kunagise Cornwallis Magori lähistel asuva Rooma kindlustuse piirid küpsevas viljas. Arheoloog Anthony Murphy selgitas Lonely Planetile, et sellise muististe välja joonistumise põhjuseks on tõsiasi, et arheoloogiliste muististe tihedamatesse kihtidesse salvestub niiskus lihtsalt paremini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles