Emased linnud valivad kaaslase isiksuseomaduste järgi

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seiklushimulised emaslinnud ei pööra kaaslase valikul tähelepanu isaslinnu välimusele, vaid otsivad hingesugulast, näitas värske uuring.
 

Exeteri ülikooli teadlaste juhitud uuring on esimene, mis näitab, et lisaks inimestele mõjutab ka linnuriigis partneri valikut mõlema sugupoole mitteseksuaalne käitumine ehk isiksuseomadused, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Ajakirjas Ethology avaldatud uuring keskendus enam kui 150-liikmelisele troopikalindude täpik-sebraamadiinide populatsioonile. Teadlased hindasid käitumistestides isas- ja emaslindude isiksuseomadusi eraldi, mõõtes nende uurivat käitumist.

Selleks hindasid nad näiteks lindude reaktsioone uutele esemetele ning valmidust avastada uut ümbruskonda. Emaslinnud said jälgida, kuidas paar isaseid kahte veidrat linnupuuri uuris, milledest üks oli vähem huvipakkuvaks muudetud. Seejärel lasid teadlased emaslinnud puure uurinud isaslindudega kokku ning jälgisid kumma isaslinnuga nad rohkem aega veetsid.

Tulemused näitasid, et uurivama iseloomuga emased kalduvad eelistama kõige suuremate avastamiskalduvustega enesekindlaid isaseid ning seda sõltumata nende keha suurusest või noka värvist. Teisalt ei näidanud vähemuudishimulikud emaslinnud üles eelistusi kummagi isaslinnu suhtes.

Uuringut juhtinud Sasha Dalli sõnul näitab see, et emaslinnud huvituvad isaslinnu isiksusest tema välimusest sõltumata.

Seega tõestasid teadlased esmakordselt, et lindude puhul on oluline, et paaritumismängu partnerid oleksid kokkusobivate isiksuseomadustega. Kui inimeste puhul peetakse seda iseenesestmõistetavaks, siis teiste liikide puhul on sellest seni mööda vaadatud.

Varasemad uuringud on näidanud, et mitmete liikide puhul eksisteerib seos paari isiksuseomaduste ja järglaste saamise edukuse vahel.

Uuringu ühe autori Wiebke Schuetti sõnul on uudishimulike emaslindude jaoks ilmselt kõige kasulikum valik avastamishuviline isaslind. Oma varasemas uurimistöös on sama teadlasterühm näidanud, et täpik-sebraamadiinide puhul saavad elujõulisemaid järglasi paarid, kus mõlemad linnuvanemad on uuriva iseloomuga. 

Sarnaseid seaduspärasusi on täheldatud ka teiste lindude ja kalade juures, kuid käesolev uuring tõestas siiski esmakordselt, et kaaslase valikul mängib rolli mõlema partneri isiksus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles