Konverentsil arutatakse, kuidas muuta keemiat ohutumaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas töödelda biomassi ja kasutada seda energia allikana? Missugused on uusimad ja rohelisemad suunad energeetikas ja millised on uute materjalidega seotud toksikoloogia probleemid?
 

Nendel teemadel arutlevad keemikud nii Eestist kui mujalt maailmast sel nädalal Tallinnas. Nimelt algas täna Olümpia konverentsikeskuses Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) keemikute korraldatud rahvusvaheline rohelise keemia konverents «International Conference on Materials and Technologies for Green Chemistry».

Konverentsi üheks peateemaks on biomass ehk lihtsamalt öeldes võsa, põhu või vetikate kasutamine ja sellega seotud keemia. See ongi kujunemas uusimaks suunaks rohelises keemias – kuidas efektiivselt ja keskkonda saastamata  toota taastuvast toormest kemikaale ja energiat.
 
Konverentsi peakorraldaja, TTÜ keemik Mihkel Koeli sõnul on keemia osatähtsust igapäevaelus väga raske ülehinnata. «Käib võitlus keemikute mõtteviisi muutmiseks. Järjest enam on kaasaegses keemiateaduses ja tehnoloogiate arenduses tähelepanu keskmesse tõusmas jäätmeteta protsesside arendamine ja taastuva toorme kasutamine, et keemiatööstus ning selle tooted  muutuks puhtamaks ning ohutumaks, et säiliks elamisväärne keskkond ning jätkuks energiat järeltulevatele põlvedele,» rääkis ta.
 
Konverentsil peetakse nelja päeva jooksul üle 50 ettekande. Registreeritud osalejaid on üle 150, neist enamik Euroopa riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles