Ühel mehel on augustis kaks sünnipäeva

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli Kliinikumis uued kopsud saanud 52-aastane Võrumaa mees Peedu Perli ütleb, et lootust ei tohi kunagi kaotada, ja julgustab neid inimesi, kel tulevikus midagi sama rasket ees võib seista, mitte kartma lööma. Teda opereerinud kirurg Tanel Laisaar seisab kõrval.
Tartu Ülikooli Kliinikumis uued kopsud saanud 52-aastane Võrumaa mees Peedu Perli ütleb, et lootust ei tohi kunagi kaotada, ja julgustab neid inimesi, kel tulevikus midagi sama rasket ees võib seista, mitte kartma lööma. Teda opereerinud kirurg Tanel Laisaar seisab kõrval. Foto: Sille Annuk

Võrumaa mees Peedu Perli ütleb pealtnäha üsna hooletult: «Kuule, tunne on juba enam-vähem. Peaasi, et hingata saan», ning naeratab seejärel rõõmsalt nagu lotovõitja. Peedu Perli on teine inimene Eestis, kellele on  Tartus siiratud  uued kopsud.

Operatsioon leidis Tartu Ülikooli Kliinikumis aset 12. augustil, opereeris Tanel Laisaar koos oma meeskonnaga.

«Mul oli sünnipäev just 11. augustil. Sain 52 aastat vanaks,» meenutab Peedu Perli. «Järgmisel päeval olin elukaaslasega kaupluses, et vaadata, mida nädalavahetuseks sünnipäeva puhul veel lauale osta, kui tuli see kõne.»

Õnn naeratas

Kirurg Tanel Laisaar märgib, et patsient oli kopsusiirdamise ootelehel olnud juba möödunud aasta juunikuu algusest saadik. Viimase aasta jooksul oli mehe tervis aina kehvemaks läinud. «Ikka üsna viimase vindi peal oli see asi,» sõnab arst.

Peedu Perli on põdenud kroonilist kopsuhaigust juba 15 aastat. Selle tulemusena on  kops muutunud hõredaks nagu sõelapõhi. «Tema kopsumaht enne lõikust oli vaid viiendik sellest, mis temavanusel mehel muidu peaks olema,» ütleb Laisaar.

Perli lisab, et oodata oli üsna raske. «Talv oli jälle peale tulemas ja ma muretsesin, et kui liikumist veel vähemaks jääb ja ma päriselt tubaseks jään, siis ei tea, mis saab,» meenutab ta. «Aga näete – õnn naeratas!»

Peedu Perli on põllumees ja traktorist, kes viimastel aegadel enam palju oma talus  toimetada ei jaksanud. Eelmisel talvel aitas vend tal ahjupuud tuppa tuua. Tänavu talvel loodab Peedu Perli selle tööga juba ise hakkama saada. Treenimisega on haigla füsioterapeutide toel juba varakult algust tehtud

Laisaar ütleb, et tal on väga suur rõõm vaadata Peedu Perli rõõmsat roosatavat nägu. «Ma ei ole teda nii hea jumega näinudki. Kui me esimest korda kohtusime, olid ta huuled sinised ja väljanägemine hoopis teine kui nüüd.»

Tanel Laisaar siirdas Tartu Ülikooli Kliinikumis esimesed kopsud eelmise aasta 7. oktoobril. Tol korral oli patsiendiks 62-aastane naine, kel praegu läheb hästi. Laisaar ütleb, et tegelikult oleks ta soovinud, et uus võimalus järgmist inimest siirdamisega aidata, tulnuks varem.

Patsiente, keda on sel eesmärgil läbi uuritud, et kas kopsusiirdamine neile ravimeetodiks sobib või mitte, on olnud üle kolmekümne. «Praegu on meil ootelehel kolm patsienti,» ütleb ta. «Kõik sõltub aga sobiva doonororgani saamisest.»

Lõikus – viis tundi

12. augusti siirdamisoperatsioon kestis üle viie tunni. Küsimuse peale, millal on kirurgil niisuguse siirdamise puhul esimene kergendusega ohkamise koht, vastab Laisaar, et seda ohkamise kohta ei tule enne, kui haav on operatsiooni lõpul kinni õmmeldud.

«Ühest küljest tuleb hoida tempot, et doonororgani isheemiaaeg oleks võimalikult lühikene, ning teisest küljest ei tohi asjatult kiirustada – koostöö anestesioloogidega peab olema väga hea,» selgitab ta.
Viimase operatsiooni puhul saadi hakkama ilma kunstliku vereringeta, kõik läks libedalt –  uus kops oli võimeline kohe hakkama oma funktsiooni täitma.

Laisaar märgib, et eduka siirdamise taga on tegelikult see, et neil on igas lülis vähemalt üks briljantne inimene. Ta peab silmas kopsuarsti Marget Savisaart, anestesiolooge Alar Sõrmust ja Urmas Kuuma ning intensiivraviarsti Pille Parmu. Viimane kolib pärast niisugust erakordset lõikust kaheks nädalaks oma kodust intensiivraviosakonda ja elab sõna otseses mõttes iga minut oma patsiendi kõrval.

52-aastane Peedu Perli, kes sel nädalal Võrumaale koju tagasi pääseb, tänab kõiki arste ning tunneb väga kaasa selle inimese omastele, kelle kopsud on talle nüüd uue elu andnud, aga tänab neid inimesi südamest, et nad selle otsusega nõus olid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles