IT-firma aitab üliõpilaste satelliiti kosmosesse

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengisatelliidi ESTcube-1 projektijuht Silver Lätt (vasakul) kinkis vastsele koostööpartnerile, Logica Eesti juhile Toomas Saarsenile
(keskel) temaatilise rinnamärgi. Paremal Tartu Ülikooli teadusprorektor
Kristjan Haller.
Tudengisatelliidi ESTcube-1 projektijuht Silver Lätt (vasakul) kinkis vastsele koostööpartnerile, Logica Eesti juhile Toomas Saarsenile (keskel) temaatilise rinnamärgi. Paremal Tartu Ülikooli teadusprorektor Kristjan Haller. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikool sõlmis täna koostööleppe IT-firmaga Logica Eesti, et saada tuge elektrilist päikesepurje testima hakkava tudengisatelliidi juhtimistarkvara  programmeerimisel.

EstCube-1 nime kandva tudengisatelliidi projektijuht Silver Lätt selgitas, et Logica aitab leppe järgi luua tarkvara, mis haldab satelliidiga peetavaid sideseansse alates maapealsest operaatorist kuni signaale välja saatva ning vastu võtva antennikompleksini.

EstCube-1 kavandamine algas 2008. aastal. Praegu on satelliidi prototüüp, mis on tulevasest pärissatelliidist umbes viis korda suurem, osade kaupa testimisel. Tehiskaaslane peaks täielikult valmis olema vähem kui aasta pärast, sest orbiidile loodetakse see lennutada 2012. aasta lõpus, selgitas Lätt.

Kosmoselaeva mootori uudse põhimõtte, nn päikesepurje, mida plaanitakse testida, leiutas soomlane Pekka Janhunen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles