Puugid levitavad uut haigust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk
Puuk Foto: SCANPIX

Avastatud on veel üks puukide poolt levitatav tõbi, mis tekitab pikaaegset kõrget palavikku. Uuel haigusel puudub seni veel nimi.

Yale´i ülikooli ja Venemaa epidemioloogiainstituudi uurijad leidsid, et puugid levitavad keeritsbakterit Borrelia miyamotoi, kes on borrelioosi tekitava Borrelia burgdorferi kauge sugulane, vahendas Tartu ülikooli teadusportaal novaator.ee.

Kõigepealt avastasid uue bakteri jaapanlased. Kümme aastat tagasi leidis Yale´i epidemioloog Durland Fisher seda ka USA puukidelt, kuid siis ei arvatud, et see võiks inimestel haigusnähte põhjustada. 

Euroopas on bakterit leitud kõikidelt borrelioosi ehk Lyme´i haiguse tekitajat levitavatelt puugiliikidelt. Laborihiirtega tehtud katsed näitasid, et ka USA-s kannab sama puugiliik korraga mitut haigustekitajat.

Fisher ja tema kaastöölised võrdlesid Lyme´i tõbe põdevate ameeriklaste haiguslugusid Venemaal Jekaterinburgis uue bakteriliigiga nakatunutega. Uuele tõvele on iseloomulik väga kõrge palavik, mis ilma ravita hakkab korduma.

Haiguse taltsutamiseks tunduvad sobivat samad antibiootikumid, mis panevad piiri borrelioosile. Yale´i epidemioloogid loodavad lähiajal välja töötada uue haiguse kiire testimise viisi.

Kui borrelioosijuhtusid on USA-s aastas ligi 25 000, siis uude tõppe võib nakatuda umbes 3000 inimest. Venemaal diagnoositakse borrelioosi aastas üle 8000 korra, uue haiguse juhtusid võib olla tuhande ringis, prognoosivad epidemioloogid.

Eestis oli mullu 201 puukentsefaliidijuhtu, borrelioosi haigestuti 1721 korda, tänavu esimese kaheksa kuuga on borrelioosi diagnoositud 1093 korral. Uurimus ilmus ajakirjas Emerging Infectious Diseases.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles