Pildid: teadlased avastasid merevaigutükist vanima ürgmao poja

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: L. Xing et.al / Science Advances

Myanmari rannast leitud tükk merevaiku sisaldab endas kõige vanemat säilinud maopoega, keda inimkond kunagi avastanud. Pisike roomaja ootas seal avastamist kokku 99 miljonit aastat.

Tõenäoselt juhtus väikese maoga samamoodi nagu kõigi merevaigus säilinud ürgloomadega – Kriidi ajastu paksus vihmametsas tegutsenud loom jäi kogemata kinni tollaste sirmokaste gruppi kuuluvate puude vaigu sisse ning kui vaik kivistus, jäi ka madu sinna oma aega ootama. Lisaks pea täielikult säilinud noorloomale on teadlaste jaoks väärtuslik ka avastatud suurema mao nahafragmendid, millel on osaliselt säilinud selle naha muster, teatasid Hiina Teaduste Akadeemia teadlased.

Tegemist on esimese tõsisemaltvõetava tõendiga sellest, et maod juba tollal maailma vihmametsades elutsesid. Tegemist on perioodiga, mil maailma domineerisid veel dinosaurused ning seni ei olnud teada, kas madusid üldse metsades olla võis – teada oli küll kõrbetes elutsenud madude fossiile, metsadest aga mitte. Ning üldse on madude fossiile teada küllaltki vähe, kuna need lihtsalt ei säili kuigi hästi.

Samadest Myanmari randadest, kust merevaigutükk leiti, on viimastel aastatel välja tulnud ka hulgaliselt muid teadusele väärtuslikke leide nagu näiteks merevaigus salvestunud linnu- ja dinosaurusesuled, erinevad taimed ja putukad.

Kuivõrd tegemist on hinnalise materjaliga, mille turuväärtust tõstavad veelgi vaigus sisalduvad eluvormide jäänused, kipub suurem osa leidudest kiiresti edasimüüjate võrgustikku kaduma, kust teadlased uurimismaterjali enam kätte ei saa. Seetõttu oli ma mao avastamine ennekõike hea õnn – suure naonaha tükiga merevaigu kamakat tuli Hiina Maateaduste Ülikooli paleontoloogile pakkuma üks diileritest, kes pidas selles sisalduvat materjali krokodillinaha tükiks.

Vilunud teadlasesilm tundis soomuste järgi aga kohe ära, et tegemist peab olema hoopis maoga. Kuivõrd madusid ei ole Myanmari ega ka ühegi teise piirkonna merevaigust varem leitud, on tegemist aga väga olulise avastusega. Õige pea helistas sama diiler aga uuesti, seekord juba pisikese mao asjus.

Tegemist on tõepoolest väga väikese noorloomaga – tema pikkus on vaid 47 millimeetrit ning selle sisse mahuvad ära 97 selgroolüli.

Praeguseks on teadlased avastatud maojäänused läbi skaneerinud ning teinud kindlaks selle luustiku struktuuri. Kuigi keegi ei oska veel kindlalt öelda, kui suureks noorloom kasvad oleks võinud, oletab uuringu kaasautor Michael Caldwell, et täiskasvanud isendid võisid olla ligikaudu meetri pikkused.

Leitud maofossiili kirjeldav teadusuuring avaldati ajakirjas Science Advances.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles