Kuidas bioloogiline kell meid äratab?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid geeni, mis meid hommiku saabudes ärkvele ajab.
Teadlased avastasid geeni, mis meid hommiku saabudes ärkvele ajab. Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid geeni, tänu millele bioloogiline kell hommikuti organismi puhkeseisundi lõpetab ja meid äratab.

Uue päeva alguses muudab bioloogiline kell inimese ainevahetuse kiiremaks, käivitades sellega olulised füsioloogilised funktsioonid, mis annavad kehale mõista, et aeg on ärgata ja tegutsema asuda, vahendas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Varasemast oli teada, milline mehhanism bioloogilise kella õhtul maha rahustab, kuid seni oli selgusetu, mis selle hommikul uuesti aktiveerib. Teadlaste avastatud uus geen aitab põhjalikumalt uurida inimese vananemise ja krooniliste haigustega kaasnevaid bioloogilise kella talitlushäireid. Samuti võib see aidata selgitada unetuse, vananemise ja erinevate krooniliste haiguste, nagu vähi ja suhkruhaiguse, geneetilisi aluseid ning leida uusi ravivõimalusi. 

Ajakirjas Science avaldatud uuringus kirjeldavad teadlased, kuidas geen KDM5A kodeerib valku JARID1a, mis täidab ööpäevast rütmi säilitavas biokeemilises süsteemis lüliti osa.

Uuringu autorid leidsid, et JARID1a, mis on teatud tüüpi ensüüm, toimib rakkude ja elundite hommikuse äratajana. Inimeste, hiirte ja äädikakärbeste ööpäevaseid rütme reguleerivate geneetiliste mehhanismide uurimine näitas, et nii organismi ööpäevatsükli normaalseks toimimiseks kui ka rakutasandil on JARID1a oluline.

Mõistes, miks me hommikuti ärkame, saavad teadlased nüüd uurida geeni rolli unehäirete ja krooniliste haiguste puhul ning kasutada seda võimalike uute ravimite sihtmärgina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles