Kantsler: Euroopa Kohtu GMOde otsus võib tähendada ELi konkurentsivõime kaotamist (3)

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sandra Laffont/AFP/Scanpix

Euroopa Kohtu kolmapäevane otsus, mille kohaselt on geenide toimetamise ehk täppisaretuse teel väljaaretatud sordid GMOd, võib pidurdada Euroopa konkurentsivõimet.

Euroopa Kohtu otsus nimetada täppisaretusega loodud sordid GMO-ks tähendab seda, et nende sortide turule toomine on raskendatud, kuna turule lubamise protseduur on oluliselt keerulisem võrreldes nn tavasortidega, ütles Maaeluministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai ERRi uudistele.

«Euroopa on olnud väga ettevaatlik geneetiliselt muundatud organismide teemaga tegeledes, kuid maailmaturul võistleme me nende tootjatega, kelle jaoks GMO-de kasutamine on tavapärasem. See omakorda võib tähendada meie (ehk Euroopa) konkurentsivõime kaotamist,» ütles Kevvai.

Oma arvamusena tõi Kevvai välja, et pigem ei peaks sortide turule toomise lubamise keerukus olema õiguslik küsimus, vaid peaks baseeruma teaduslikul hinnangul.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles