Teadlased: kuumalaine on ohtlik isegi kaladele

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surnud kalad.
Surnud kalad. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Kõikjal maailmas õhusoojarekordeid murdev kuumalaine annab tunda ka meredes ja järvedes, kus pikk palavus võib põhjustada massilise hukkumise.

Möödunud nädalal kirjutas väljaanne The Local, et Šveitsi jõgedes ja eriti Bodeni järves on veetemperatuur juba mõnda aega püsinud üle 25 kraadi Celsiuse järgi ning mitmeski piirkonnas on sellega kaasnenud lausa katastroofiline kalade suremus. Veidi hiljem teatas Taani meteoroloogiainstituut, et Läänemere pinnatemperatuur on kuuma käes tõusnud juba koguni viis kraadi üle keskmise.

Nii nagu Bodeni järves, ei jää ka Eestis vee-elustik kuumast puutumata. Nagu seletas Tartu Ülikooli mereinstituudi mereökosüsteemide juhtivteadur Henn Ojaveer, on temperatuuri mõju mereelustikule küllaltki hästi uuritud – on teada, millised põhimõttelised muutused vee soojenemisega kaasnevad, kuid selle pikaajalisemat mõju ei osata alati arvuliselt hinnata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles