Arheoloogid leidsid Indiast sajanditetaguse sõdur-kuninga ainulaadsed raketid

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid möödunud nädalal üle tuhande roostetanud raketi juures. Algelised 18. sajandi raketid olid esimesed omataolised maailma sõjanduse ajaloos.
Arheoloogid möödunud nädalal üle tuhande roostetanud raketi juures. Algelised 18. sajandi raketid olid esimesed omataolised maailma sõjanduse ajaloos. Foto: Ganesh Gani/AFP/Scanpix

Lõuna-Indiast Karnataka osariigist leidsid arheoloogid roostes raketilasu, mis kuulus 18. sajandi moslemist valitsejale Tipu Sultanile. Mysore riigi sultan kasutas neid omanäolisi algelisi rakette sõdades brittide Ida-India kompanii vastu.

Shivamogga linna lähistel Nagara linnuse varemetes kaevu välja kaevates leidis 15 liikmeline arheoloogide meeskond vanast kaevust rohkem kui tuhandest roostes raketist koosneva lao, millest andis tänaseni tunda tugev püssirohulõhn. Tipu Sultani aegsed raketid valmistati Mysore riigis kohapeal, abiks Prantsuse armee tugi, vahendab The Guardian.

Mysore tüüpi rakett oli maailma sõjanduses esimene omalaadne, enne Tipu Sultani vägesid ei olnud keegi varem lahinguväljal tõhusalt kasutanud rauast kestadega rakette. Britid võtsid Mysore leiutisest eeskuju ning India rakettide kujundusele toetus ka hilisemates Napoleoni vägede vastastes sõdades kasutatud Congrave rakett.

Müsoorlaste raketid tõid sõjandusse revolutsiooni ning lubas kaunis väikesele Lõuna-India riigil sõdida muidu võimsama Ida-India kompanii vastu. Kuid Tipu Sultanit ning tema riiki see ei päästnud, kuningas suri lahingus 1799. aastal ning temagi riik pidi alluma Briti ülemvõimule, mis laotus üle kogu India.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles