Ülevaateuuring: inimmõjust on puutumata vaid 13 protsenti maailma ookeanidest (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Gregory Boissy / AFP / Scanpix

Jätkuvalt metsikute merealade kaardistamisest selgus, et ainsad päris puutumata mereökosüsteemid asuvad kaugel avamerel, kuhu inimtekkeline reostus lihtsalt jõudnud ei ole.

Tegemist on esimese sedalaadi põhjalikuma ülevaatega, kuigi ülemaailmse merealade seire asemel tuginesid teadlased oma uuringus erinevate inimtekkeliste keskkonnastressi põhjustavate tegurite nagu saastamine, kalapüük ja merelaevandus ulatusele. Kokku käsitleti 15 sellist faktorit ning metsikuks klassifitseeriti piirkonnad vaid siis, kui nad olid kõigi 15 keskkonnamõju kategooria lõikes minimaalselt mõjutatud.

Uuringu tulemusi kajastav kaart. Sninisega on tähistatud maailma viimased puutumata merealad.
Uuringu tulemusi kajastav kaart. Sninisega on tähistatud maailma viimased puutumata merealad. Foto: JONES ET AL., 2018, CURRENT BIOLOGY 28, 1–7 AUGUST 6, 2018 ©

Selle definitsiooni kohaselt moodustavad metsikud alad kogu maailmamerest vaid 13 protsenti. Suures osas on tegemist kaugete ja suurtel laiuskraadidel paiknevate piirkondadega, kus nii kalapüüki kui ka laevatamist on võrdlemisi vähe, lisaks aga ka Austraalia, Uus-Meremaa ja Tšiili rannikumeresid, mille lähistel on vähe inimasustust. Suuremas osas meredest, eriti aga intensiivse laevaliiklusega Vaikses ja Atlandi ookeanis, ei ole päris metsikuid piirkondi aga praktiliselt üldse alles.

Kirjeldatud hästi säilinud merealasid võib pidada elurikkuse kuumadeks täppideks, kus elab tavapärasest oluliselt suuremas koguses erinevaid liike, kuid paraku on vaid viis portsenti neist kaitse all.

Uuring ilmus ajakirjas Current Biology.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles