Maailma vanimad loomad: Siberi jääs 42 000 aastat säilinud ümarussid ärkasid ellu (4)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümaruss. Pilt on illustreeriv.
Ümaruss. Pilt on illustreeriv. Foto: Mary Evans / Natural History Museum / Scanpix

Pärast tuhandeid jäätununa veedetud aastaid uuesti liikuma ja sööma hakanud ümarussid on tõenäoselt vanimad elusorganismid maailmas – jäätusid nad ajal, mil mammutid veel mööda Põhja steppe ringi liikusid.

Vene ja USA teadlaste koostöös avaldatud uuringus kirjeldatakse kahest Siberi eri piirkonnast kogutud proovidest leitud usse, kes hakkasid laboritingimustes pärast sulamist ootamatult uuesti liikuma ja elutsema, kirjutab The Siberian Times.

«Oleme esmakordselt saanud kinnitust, et hulkraksed organismid suudavad Arktika igikeltsas pikaajaliselt ellu jääda,» kirjutasid teadlased oma uuringu raportis, mis avaldati ajakirjas Dokladõ Biological Sciences. Kokku uuriti ligi 300 eelajaloolist ussi, kellest kahe puhul ilmnesid eluvõimelisuse märgid. Pärast sulatamist hakkasidki need liikuma.

Üks proovidest koguti Kolõma jõe äärest Duvannõi Jari paljandilt ja on ligi 32 000 aastat vana. Teine leiti Alazeja jõelt aastal 2015 ning selle vanuseks on hinnatud 41 700 aastat. See teeb neist ka vanimad hetkel teadaolevad elusorganismid planeedil Maa, kuigi nende soo jätkamine on võrdlemisi ebatõenäoline, kuna mõlemad isendid näivad olevat emased.

Teadlased toovad välja, et usside ellujäämise mehhanismide uurimine võib tulevikus tuua kaasa läbimurdeid erinevates valdkondades alates krüomeditsiinist ja lõpetades astrobioloogiaga.

Siberi igikeltsa jätkuv ja aina kiirenev sulamine on toonud kaasa tervete maapinnamasside sulamudaks muutumise. Sulamisel eralduva metaani mõjul võib kliima soojenemine aga veelgi võimenduda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles