Kuumalainet nautivad kahjurid laastavad Soome metsasid

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Ruff / Scanpix

Paljud Soome metsasid ohustavad putukaliigid saavad tavalisest oluliselt kuumemas ilmas palju paremini hakkama, tagajärjeks on paljude metsaliikide mass-suremine.

Kuumatingimustes kulutulena levivate kahjurite seas on näiteks kuuse-kooreürask (Ips typographus), kes on Lõuna-Soomes muutunud niivõrd arvukaks, et kahju on kannatanud peaaegu kõik kuusepuud, kirjutavad Yle uudised.

Soome Loodusressursside Instituudi teadur Antti Pouttu sõnul on kliimamuutused andnud kahjurite levikule olulise tõuke. Nimelt paljunevad paljud kahjurid soodsate tingimuste juures puukoore all eriti edukalt ning võivad ühe hooajaga läbi teha koguni mitu põlvkonda. Kui vastsed on koorunud, hakkavad nad sööma puukoort ja lisaks sellele levitama ka puid kahjustavat sinimädanikku.

Reeglina piirduvad kahjurid juba nõrgemate või kahjustatud puude peal elutsemisega, aga selle suve kuumastressi tingimustes on paljud puud sedavõrd kuivanud, et üraskid ja seened on nendeski head elupaigad leidnud. Pouttu sõnutsi on suur osa vanemaid kuusemetsi praeguseks juba maha raiutud, kuna omanikud omandi hinna kiiret langust. Üraskitest söödud puud ei kõlba enam aga millekski peale põletamise.

Lisaks kuuse-kooreüraskitele on aina kiiremini levima hakanud ka muud kahjurid nagu harilik männivaablane (Diprion pini) ja okaslainelane (Lymantria monacha). Kogu kompott näitab aga, et Soome okaspuumetsadel võivad kliima edasise samalaadse muutumise puhul seista ees rasked muutused. Eriti raskeks muutub olukord, kui talvised külmad ära jäävad, kuna siis kaob ka üks põhilisi kahjurite hävimise põhjustajaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles