Kalapüügil kriips peal. Keskkonnaministeerium kehtestab Peipsil ajutise püügikeelu

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hukkunud kalad Peipsi ääres
Hukkunud kalad Peipsi ääres Foto: Ivo Kask

Et viimastel päevadel on Peipsi järves hapnikutase langenud alla kriitilise piiri ning seetõttu hukkuvad püügimõrdades pisemad kalad, kehtestab keskkonnaministeerium Peipsil ajutise mõrrapüügikeelu. Keeld hakkab kehtima laupäeval ja kehtib 13. augustini.

Hapnikutase on Peipsi järves sel nädalal iga päevaga muutunud. Kui üleeile varahommikul oli hapnikutase veel normis, siis eile oli see 6–8 meetri sügavusel langenud alla kriitilise piiri. Just sama sügavale paigutavad kalurid püügimõrrad.

Tartu ülikooli Peipsi kalanduse töörühma juht Väino Vaino selgitas, et praegune kalade hukkumine Peipsis on tingitud peamiselt kahe faktori koosmõjust: hapnikutase vees on madal ning Peipsil käib praegu usin rääbisepüük, mille käigus surevad pisemad kalad mõrdades hapnikuvaegusesse.

Pärast tänahommikuste mõõtmistulemuste kättesaamist saatis Väino Vaino kohe kirja keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonda ja Peipsi kalanduspiirkonna arendajate kogu juhatuse esimehele Urmas Pirgile ettepanekuga mõrrapüük Peipsil ajutiselt lõpetada.

Selge on see, et praegune seis nõuab kalastuse piiramist, sõnas Urmas Pirk.

Urmas Pirk hakkas kohe pärast kirja kättesaamist Peipsi kaluritega läbi rääkima. «Ma proovin jõuda kaluritega kokkuleppele, selge on see, et praegune seis nõuab kalastuse piiramist,» sõnas Pirk täna keskpäeval.

Et Peipsi järve tervis on siiski piisavalt kehv, otsustas keskkonnaministeerium sekkuda ning koostas käskkirja, millega kehtestatakse Peipsi järvel mõrrapüügikeeld. Keeld kehtib 4. augustist 13. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles