Lõunanaba vallutaja laev naasis eile viimaks kodumaale

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roal Amundseni laev Maud jõudis eile hommikul viimaks tagasi Norrasse, Bergeni sadamasse.
Roal Amundseni laev Maud jõudis eile hommikul viimaks tagasi Norrasse, Bergeni sadamasse. Foto: Jan Wanggaard/AFP/Scanpix

Peale lõunapooluse vallutamise tegi Roald Amundsen retki ka Arktikasse. Sajand pärast seilamist jäistele vetele toodi Amundseni laev Maud uuesti kodumaale, amortiseerunud alus jõudis eile Bergeni sadamasse.

Pärast 1910. aastal esimeste inimestena lõunanabale jõudnud ekspeditsiooni juhtimist ei riputanud Amundsen räätsasid kamina kohale, vaid võttis ette avastusretke põhja. 1916. aastal seilas Maud, Amundsen pardal, otse põhjamerre. Kavas oli laev jäässe kinni jätta ning oletatavate jäänihete abil niiviisi üle Põhjapooluse liikuda, vahendab thelocal.no.

Kuid kuus talve ei toonud Amundsenile edu ning ekspeditsioon kuulutati läbikukkunuks. Seejärel seilas Amundsen läbi Loodeväila Alaskasse, kus laev müüdi ekspeditsiooni rahastajate poolt maha Hudsoni Bay Company’le. Teekonnal Alaskasse kordas Amundsen oma kümne aasta eelset vägitegu, olles olnud esimene maadeavastaja, kes poolmüütilise Loodeväila läbis. Suurema osa inimajaloost jää all olnud Loodeväil avanes kliimamuutuste mõjul kergemaks seilamiseks alles 2009. aastal.

1990. aastal müüs ettevõte selleks hetkeks pooleldi vee all hulpiva laeva Askeri maakonnale Norras. Kuid möödus veel üle veerandsaja aasta, mil laev vee peale tõsteti ja puksiiri abil Gröönimaale veeti. Tänavu juunis alustas Maud teekonda üle Põhja-Atlandi, jõudmaks lõpuks koju.

Plaanis on Maud restaureerida ning eksponeerida laeva kodusadamas Vollenis, just tema jaoks rajatavas muuseumis. Volleni peaks Maud jõudma 18. augusti keskpaigas.

Kuulsuse tõi Amundsenile muidugi lõunanaba vallutamine. Kaugele külma sõitis ta võistu Briti impeeriumi alama Robert Falcon Scottiga, kes jäi Amundsenist lõpuks maha kõigest viis nädalat. Scott aga suri tagasiteel oma laevade juurde, Rossi šelfijääl. Amundseni kohta räägitakse anekdootliku juhtumit, et olles Antarktikast koju naasnud ja kuulnud, et Ross hukkus, vihastas norrakas sõnadega: «Ta jõudis must ette!» Kuigi Amundsen oli tegelikult esimene, siis oma kuulsusjanus ei suutvat ta võistleja surma andestada.      Vallutada lõunapoolus ning seejärel külmal mandril surra olevat Amundseni meelest suuremat auhiilgust vääriv tegu kui lihtsalt esimesena päral olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles